Архијерејска Литургија и богојављенско пливање у Сремској Митровици

Празник крштења Господа Исуса Христа у реци Јордану прослављен је Светом архијерејском Литургијом коју је у храму Светог архиђакона и првомученика Стефана служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење сремскомитровачког свештенства. Након богоугодне беседе  „на дан када се освећују сви извори и вода у овом свету“ Владика Василије је говорио о лепоти и узвишености божјег јављања, односно пројављивања и човековој срећи када је близу Бога.

 Епископ сремски начластвовао је  молитвеним чином Великог водоосвећења погружавајући Часни крст у воду која се освећује. Након тога на обали реке Саве окупио се велики број људи како би посматрали традиционално 19. по реду богојављенско пливање за Часни крст које сваке године организују управа храма Светог архиђакона Стефана и Свебор дружина „Свети Димитрије“ из Сремске Митровице.

У конкуренцији више од деведесет пливача, међу којима је било и девојака до Часног крста у реци Сави први је допливао седамнаестогодишњи Митровчанин Лука Голубовић. Поред пливача из Сремске Митровице учешће у овој манифестацији узелу су и поједини Шиђани.

текст: Дејан Мостарлић

фотографије: Слободан Никшић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *