Одржано предавање на тему “СРПСКО – РУСКИ ОДНОСИ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ” у Завичајном музеју Рума

Вечерас, 15. новембра, с почетком у 19 часова, одржано је предавање на тему “СРПСКО – РУСКИ ОДНОСИ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ” у Завичајном музеју Рума.

О овим односима, у оквиру 2. “Дана руске сестре милосрђа Наталије Берњикове”, у организацији СПЦО Рума – Храма Силаска Светог Духа на апостоле, који су већ увелико у току, говорио је др Ђорђе Ђекић. Др Ђорђе је професор на Универзитету у Нишу, одсек историја раног средњег века.

У свом излагању, др Ђекић је нагласио да су односи српско – руског пријатељства почели још у 11. веку. Узајамни утицаји преносили су се рукописима, као и захваљујући путујућим монасима.

Један од најважнијих утицаја на руско – српски однос у раном средњем веку, огледа се у “Крмчији (Законоправилу) Светог Саве”, насталој у 13. веку, која је регулисала велики део како црквених, тако и грађанских односа. Професор Ђекић је присутнима показао примерак Крмчије, рекавши да је за неких 40% мања од оригинала.

Предавање се завршило интересантним размишљањем да нису најважнији извори за откривање прошлости народа писани извори, већ управо језик. О нашем односу с Русима, најбоље сведоче србизми у руском језику, као и русизми у српском.

Прилог 1: Предавање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *