Византија – светско царство уметности

Визaнтијско царство је захватало делимично сав средоземни басен из кога је његова култура зрачила целокупном Европом. Ни у чему није Византија развила свој већи сјај до у уметности. Ову богато  илустровану књигу су припремили Аре Ефенберг и Неслихан Асутај-Ефенберг, чије је ово већ деценијама прво немачко језичко издање целокупне византијске уметности.

Ова књига на импресиван начин осветљава историју овог славног царства, које се без уметности готово не може замислити. Другачије но ми данас, Византинци нису на своје слике и грађевине гледали само као на лепу опсену. Уметност је била део њиховог политичког живота на коју је гледано очима вере: у небеса уздигнуте мозаике, иконе које су зрачиле личном близином, и црквене просторије које су омогућавале чулно-мистичне доживљаје.

Арне Ефенберг и Неслихан Асутај-Ефенеберг представљају ликовни језик Византије, који за ”западну” уметност имају своје корене у римској антици.

Приређивачи нам излажу у којој је мери византијска уметност утицала на Европу и како је она реаговала на политичке догађаје, религиозне, културне преломе и како се у својој дуже од хиљадугодишње историје развила вишеслојност која и данас изазива чуђење и дивљење. Ова луксузна монографија развија грандиозну панораму за дуго једну од најзначајнијих култура средњега века. Отуда овој књизи желимо најкраћи пут до српских читалаца.

протојереј-ставфофор Зоран Андрић, Минхен

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *