Патријарх српски Иринеј и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетили храм Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетили су 30. октобра 2017. године храм Светог Саве на Врачару.

Начелника Генералштаба Војске Србије генерала г. Љубишу Диковића и чланове проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије испред храма Светог Саве дочекао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у пратњи настојатеља храма архимандрита Стефана Шарићи и свештеничког братства. Патријарх и гости су се потом попели лифтом испод централне куполе храма како би заједнички обишли радове на постављању мозаика у куполи. Међу официрима који су дошли у посету храму био је и главни војни свештеник протонамесник Слађан Влајић.

Начелник генералштаба г. Љубиша Диковић и чланови Колегијума су, у знак успемена на ову значајну посету, уградили неколико плочица мозаика које ће трајно остати у куполи. Уследила је заједничка фотографија која ће ући у летопис Спомен-храма Светог Саве.

Настојатељ храма Светог Саве архимандрит Стефан показао је високим официрима Војске Србије у доњој етажи крипту посвећену Светом великомученику косовском кнезу Лазару, а потом је госте позвао на послужење у Парохијски дом где је генерал Диковић, у име Војске Србије, уручио пригодан поклон Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју.

-Ова посета је од великог значаја у данашње време, јер је Војска уз Цркву темељ нашег друштва и потребно је да те везе буду нераскидиве и још чвршће како би заједнички помогли целом српском народу у очувању духовног мира и стабилности у свим областима јавног живота који су нам преко потребни, поручено је овом приликом.

Подсећања ради, 2011. године Споразум о вршењу верске службе у Војсци Србије са Српском Православном Црквом потписали су Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј и тадашњи викарни Епископ јегарски, а данас Митрополит загребачко-љубљански, Порфирије. Тим споразумом се уређују међусобни односи Министарства одбране и Српске Православне Цркве у вези са вршењем верске службе у Војсци Србије. Патријарх Иринеј је тада благословио споразум и том приликом истакао да је потписивање споразума историјски значајно не само за Српску Православну Цркву, већ и за Војску Србије.

текст: јереј Предраг Продић
фото: јереј Предраг Продић, Војска Србије, ђакон Драган Танасијевић

Извор: Храм Светог Саве

Извор за радио “Српски Сион”: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *