Сионска сабрања 2017 отворена Литургијом и културно – уметничким програмом у порти храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Сионска сабрања 2017 – фестивал Вере, Наде и Љубави, у организацији радија Епархије сремске „Српски Сион“ и Удружења грађана „Алтернатива Ру“, први пут су одржана у Руми, 16. септембра 2017. године, на празник Светог Јоаникија  – првог Патријарха српског.

По изузетно сунчаном дану, Сабрање је почело Светом Литургијом у храму Силаска Светог Духа на апостоле, с почетком у 9:30 часова. Литургијом је началствовао архијерејски намесник сремскомитровачки, протојереј-ставрофор Саво Ракита, а саслуживали су му архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна. За певницом је појала Певачка група Јефимија из Шапца, предвођена вероучитељем и диригентом Катарином Симић.

Осим присутних Румљана и поменутих Шапчана, храм је био испуњен члановима Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ из Старе Пазове, као и члановима дечијег црквеног хора „Благослов“ из Сремске Митровице, чији је прота Саво духовник. На нашу и њихову велику радост, сви присутни гости су се том приликом и причестили.

Одмах по завршетку Литургије, почео је културно-уметнички програм у порти храма који је водила Слађана Тадић, ученица првог разреда румске гимназије, а отворила Марија Стојчевић, заменица председника Општине Рума.

Том приликом, редом су наступили:

  • Михаило Бакула (кларинет);
  • Милош Пријић (Васкрсла Песма);
  • Ена Манчић (флаута);
  • Александар Миловановић (Васкршња свећа);
  • Душан Тубић (хармоника);
  • Ивана Тијанић (Острог и Да имам крила);
  • Певачка група Јефимија из Шапца;
  • Дечији црквени хор „Благослов“ из Сремске Митровице, предвођен диригентом Тамаром Пајкановић.
  • Стеван Кораћ, с предивном ауторском песмом „Румска бајка“ коју је написао посебно за ту прилику.

Наступ свих наведених учесника сјајно је повезао млади глумац Страхиња Трогрлић обучен у сремачку народну ношњу, сценским наступом, који је за ту прилику припремила протиница Снежана Ракита, такође члан хора „Благослов“, текстописац и дечији песник.

Пред сам почетак програма, постављена је Трпеза Љубави, коју су омогућили Трговинска радња и пекара „Пегаз“, пекара „Докмановић“, Трговинска радња „Даст“, Друштво за афирмацију инвалида „Феникс“ из Старе Пазове, као и ДФСПЦ „Човекољубље“, канцеларија у Руми.

Овом приликом, још једном се захваљујемо свим учесницима и донаторима, а посебну захвалност дугујемо Културном центру Рума, који нам је, за ту прилику, обезбедио бину и озвучење и Независном филмском центру „Ворки тим“ из Руме, који је и овога пута био уз нас да видео записом забележи све дивне тренутке, које су нам учесници пружили.

Такође, желимо да истакнемо и то да нам је медијски пријатељ био радио Архиепископије београдско – карловачке „Слово љубве“, с којима већ дуго и плодоносно сарађујемо на наше велико задовољство.

На самом крају, свим присутним учесницима и пријатељима додељене су захвалнице за великодушну помоћ у припреми и реализацији првих по реду Сионских сабрања 2017. године.

  

ж

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *