Упокојио се у Господу Архиепископ берлински и немачки г. Теофан

Епархијски архијереј  Епархије Берлина и Немачке Московске Патријаршије, Архиепископ Теофан упокојио се у Господу у 64. години живота, саопштио је игуман Данијел Ирбиц, секретар Архиепископа и игуман манастира Св. Георгија у Хецендорфу.

„Тешко ми је да саберем своје мисли, боли ме док пишем ове редове… Данас у 3 ч. поподне, после дуже болести, наш Архиепископ берлински и немачки Теофан упокојио се у Господу …. Молим Вас молите се!“  – отац Данило објавио је на социјалној мрежи.

***

Архиепископ Теофан (световно име Олег Иванович Галински) рођен је 8. јула 1954. у граду Бела Црква у области Кијева у Украјини. После средњошколске матуре студирао је на Хемијско-технолошком институту у Дњепопетровску. Године 1972.  уписао се у Лењинградску богословију, а потом и на Лењинградску духовнуакадемију.

Он је замонашен 4. јануара 1972, 7. јануара рукоположен за јерођакона, а 17. априла 1977. за јеромонаха. Године 1977. завршио Московску духовну академију са дипломом богословља и постављен је за предавача и за асистента испитивача на Академији.

Између 1977-1979.  био је у Институту за  Источне Цркве у Регенсбургу, у Немачкој, и предавао је у лењинградским богословским школама. Године 1980. изабран је за секретара одбора Лењинградске духовне академије, и за шефа катедре за Литургику. Јануара 1985. постављен је за главног испитивача (инспектора) Лењинградских богословских школа.

Године фебруара 1985.   произведен је у звање архимандрита. Од априла 1985. ради као професор, а од августа испитивач лењинградских богословских школа. Од 7. фебруара 1986. он је заменик председника Одсека за спољне црквене везе.

Он је 11. јануара 1987. хиротонисан за Епископа Кашире у Русији, викарног епископа Московског патријарха. А јула 19. 1988. он је постављен за настојатеља руског Подворја у Карловим Варима, у Чешкој.

Од 31. јануара 1991. служио је као местољубитељ Епархије берлинско-лајпцишке, а од 25. децембра 1991. он је за Епископ ове епархије.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)

Извор за радио “Српски Сион”: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *