У Јамени обележено 75 година од страдања у Јасеновачком логору

На дан када наша Света Црква прославља Божје угоднике Адријана и Наталију, 8.септембра 2017. године, у маленом сремском селу са око две стотине домова, Јамени, светом Литургијом и парастосом обележено је 75 година од када су мештани овог села одведени и на најзверскији начин погубљени од стране хрватских усташа у концентрационом логору Јасеновац.

И данас се памти 1942. година када је у целој Шидској општини изведена рација од стране хрватских усташа када су углавном угледнији грађани мушкарци Шида, Јамене, Моловина, Адашеваца и осталих места, као и сви Роми који су живели у овим крајевима погубљени или у Сремској Митровици или депортовани у концентрациони логор у Јасеновац.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, а саслуживали су јереји Зоран Угрешић и Милан Пршић, пароси шидски; Бојан Цветковић, парох беркасовачки, и Маринко Стикић, парох адашевачки; ђакони Бранислав Ристић из Ердевика и Гостимир Душанић из Шида.

О свему се старао домаћин протојереј Милорад Душанић, парох јаменски, који се потрудио да се на достојан начин обележи ово сећање и молитва на пострадале браћу и сестре.

У својој надахнутој беседи после свете Литургије протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник, преневши поздраве Његовог Преосвештенства Василија, Епископа сремског, казивао о страдању српског живља у времену зла Другог светског рата. Отац Радомир је поручио да је једини пут за наш српски страдални род обраћање Господу Богу нашем и живот по јеванђељским начелима, поготово у времену данашњих искушења  када постом, молитвом, исповешћу и потпуним преумљењем и прображењем можемо одолети напасти свакој.

После парастоса одржаног испред Крста у центру села, припадници локалне самоуправе и борачких организација положили су венце испред споменика жртвама, док су ученици Основне школе Филип Вишњић казивали поему песника Мирослава Мике Антића посвећену Војводини.

Прота Милорад Душанић је две деценије парох у Јамени и један је од свештеника који су заједно са српским народом прогнани са својих огњишта из Хрватске. За 35 српских свештеника нашло се место у Епархији сремској, где су наставили свој делатни рад на Њиви Господњој.

Мештани Јамене су доживели и катастрофалну поплаву 2014. године. Наша Црква је из Фонда Патријарха Павла обезбедила средства за четири најугроженија домаћинства, и данас те малене куће показују свој напредак и сведоче о исказаној бризи наше Свете Цркве за онога који је у невољи. На овом подручју је на разне начине непрестана брига за сиромашне који живе на просторима Епархије сремске.

З. Зец

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *