Преображење Господње у Сланкамену

Сваки дан када се служи Литургија у нашој Цркви буди нам наду да нисмо сами, да је творевина символ Божанског присуства, да је Литургија слика Небескога Царства које долази, али то посебно осећамо у дане великих Празника. Преображај света ми сви чекамо, а тај доживљај је посебно присутан на Божанској Литургији када се творевина мења и постаје Христос све у свему. То је и смисао празника Преображења, када је Господ показао изабраним ученицима своју божанску Природу, када је Нестворена Светлост засијала кроз Његово тело и хаљине. Све се испуњава у том, на први поглед свакодневном (поготово где се служи заиста сваки дан, као у  манастирима), служењу Божанске Литургије. Бог је ту с људима и Небеско се сједињује са земаљским.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Војислав Билбија, иначе парох у месту Хагу и исповедник хашких осуђеника, лекар, уметник и писац. Његово појање и сам однос према Тајни Литургије је било надахнуће за све присутне. У беседи отац Војислав Билбија је тумачио стару реченицу народну „Без невоље нема богомоље“, објашњавајући како је богатство Европе и света удаљило срца људи од Бога, тако да нас једино животне недаће понекад могу пробудити. Људи у Европи све мање похађају храмове по његовим речима, јер имају став да њима Бог не треба. То постаје велики проблем савременог живота, пошто је људима све доступно, они постају безосећајни за живи Живот у заједници с Богом. Проти Војиславу саслуживали су протојереј Лука Симић свештеник у пензији из Белегиша и јереј Слађан Видаковић парох у Старим Бановцима. После Литије око храма је уследило освештање грожђа и приношење славских колача.

Домаћин и старешина храма протојереј-ставрофор Радомир Сандо  се по завршетку молитве захвалио свима и похвалио у храму  председника Скупштине општине Инђија професора господина Милана Предојевића, који се причестио дајући  добар пример сарадње Цркве и власти, а затим позвао све на Трпезу љубави коју су припремили кумови храма.

вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *