Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије прославио своју крсну славу – празник Светог пророка Илије

На празник Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије прославио је своју крсну славу. Тим поводом, Свету архијерејску Литургију у катедралном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служио је Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке, и новоизабрани бихаћко-петровачки Господин Сергије, уз саслужење Преосвештеног домаћина и бројних свештеника и ђакона из више епархија наше Свете Цркве.

Након прочитаног јеванђељског одељка, Епископ Сергије обратио се свештеном сабрању, честитавши најпре крсну славу Преосвештеном Господину Василију. Владика Сергије говорио је потом о узвишеној личности Светог пророка Илије, који је у свом животу био најбогатији сиромах-немајући ништа од овоземаљских блага, био је пун благодати и силе Духа Светога. Будући толико предан Богу и ревнитељ за Божију правду, Свети Илија био је образац и пример за све потоње праведнике, а особито за Светог Јована, Претечу и Крститеља Господњег, за кога се каже да је дошао у духу и сили Илијиној. Тако, поменуте одлике Светога Илије,  ревност и преданост Богу, треба да буду врлине које и данас красе хришћански род.

Ова Света Литургија била је прилика за још један радостан догађај којим је обогаћена Црква Божија: Преосвештени Господин Сергије рукоположио је свога клирика, господина Марка Радмила, у свештени чин ђакона. Владика Сергије је након свете тајне рукоположења честитао Марку што се удостојио овог свештеног чина, рекавши сабраном народу да ће новорукоположени бити ђакон у Нирнбергу поред свога оца, проте Маринка Радмила.

Након Свете Литургије, Владика Сергије освештао је славско жито и преломио колач свечара, Владике Василија, пожелевши му да на многа и блага лета управља Црквом Божијом у Срему.

Потом је у просторијама Патријаршијског двора приређено послужење и ручак за Владикине госте, у име којих се на трпези обратио протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дугогодишњи секретар Владике Василија. Он је истакао како је у протекле 31 годину, десницом и трудом Епископа Василија, Сремска епархија доживела духовни процват и обнову светих цркава и манастира. Прота Велизар пожелео је Преосвештеном свечару да у тој снази и мудрости још дуго води и напаса паству коју му је Господ поверио.

ђакон Станко Лакетић

Извор: радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *