Проглашени победници песничког конкурса манастира Бешеново „Земних милина небески крој“

На овогодишњем песничком конкурсу манастира Бешеново:

 

ПРВА НАГРАДА БОШКУ ЛОМОВИЋУ

 

БЕШЕНОВО, 21. јула – Један од најистакнутих савремних српских песника Бошко Ломовић, из Горњег Милановца, добитник је прве награде на песничком конкурсу „Земних милина небески крој“ који је расписао фрушкогорски манастир Бешеново.

Ломовићу је то признање донела песма „Насушна тајна“, а одлуку о томе је, једногласно, донео жири којем су били песник Благоје Баковић (председник), победници два перетходна конкурса, Јованка Новковић Перге и Владимир Јовић, и игуман Бешенова архимандрит Арсеније Матић.

На конкурсу „Земних милина набески крој“ учествовало је више од 140 песника из Србије и расејања, а жири је, такође једногласно, одлучио да додели и две друге и три треће награде.

Добитници друге награде су Јасна Миленовић из Новог Сада („Бешеновачки благослов“) и Бранко Конотар из Београда („Грачаница“), а треће Сања Берковић из Осијека („Птица небеска“), Радојица Радовић из Цетиња („Крај древног манастира“) и Весна Радовић из Београда („Молитва“).

Оценивши да је квалитет песама био изузетан, жири је похвалио и Јасну Арбанас, Сару Јовановић, Ивана Гаћину, Весну Убавчић, Естер Терзин, Марка Јовичића, Душана Живковића, Јована Н. Бундала, Наду Хаџи Перић, Божидара Пешева, Горана Витића, Љубомира О. Вујовића, Љутомира Рундића, Валентину Чизмар, Владимира Бајића, Милана М. Цимбаљевића, Гордану Јовановић Шарић, Жаклину Ј. Манчић, Славка Вуковића и Маринко Савић.

Награде лауреатима биће уручене у петак, 23. јула, у оквиру обележавања Светих Кирика и Јулите, летње славе манастира Бешеново. Тада ће бити промовисана и збирка „Земних милина небески крој“ са песмама свих учесника на конкурсу.

Ово је, иначе, трећи песнички кокурс који, у оквиру сопствене обнове, расписује једини манастир на Фрушкој гори који су засновали Немањићи (краљ Драгутин, крај 13. века) и једини који је у Другом светском рату срушен до темеља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *