Саборно прослављен Видовдан у манастиру Врдник – Раваници Сремској

Данас, 28. јуна 2017. године, на празник Видовдана, у манастиру Врдник – Раваници Сремској, предвођено Његовим Преосвештенством Епископом сремским Г. Василијем, као и сваке године, поред верног народа, окупило се монаштво и свештенство Епархије сремске на Светој архијерејској Литургији, која је почела у 9:30 часова.

Његовом Преосвештенству саслуживало је више свештеника, свештеномонаха и ђакона, а манастирски храм је био испуњен мноштвом народа који су се окупили да заједничаре у молитви и љубави на овај велики празник.

Литургију је улепшало појање Епархијског хора “Свети Николај”, чији су снажни гласови испунили срца свих присутних, а духу празника посебно су допринели представници Војске Србије, распоређени за певницама.

Непосредно пред причешће, проповед је одржао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски наменсик и парох румски, који је веома надахнуто говорио о смислу Видовдана и великој жртви Светог великомученика Кнеза Лазара.

Светој тајни причешћа је приступио велики број верног народа, а међу њима и мноштво деце. Пред крај Литургије, владика Василије је началствовао парастосом који је служен у част свих мученика пострадалих на Косову и Метохији до данашњег дана.

Након тога, освећен је и пререзан славски колач, а потом се Епископ Василије обратио народу, честитавши игуманији Анастасији и свим присутнима данашњи празник.

Припремљено послужење чекало је све присутне у порти Храма. Домаћица мати Анастасија са својим сестринством, уприличила је Трпезу љубави и побринула се да све прође у најбољем реду.

У прилогу можете послушати беседу протојереја Сретена Лазаревића и обраћање Епископа сремског Г. Василија.

 

Извор: радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *