Спасовданска литија у Сремским Карловцима

Празник Вазнесења Господњег у Сремским Карловцима ове године прослављен је бројним духовним и културним дешавањима. У навечерје овог Господњег празника бденије у Саборној цркви Светог оца Николаја служио је протојереј Јован Милановић, настојатељ храма, уз саслужење ђакона Станка Лакетића. Потом је у свечаној сали Карловачке богословије одржана промоција књиге „Рано монаштво у Цркви“ крстоносног протојереја др Радомира Поповића, професора ПБФ-а. Публици је такође представљена и књига „Монашка правила“ Преподобног Теодора Студита која се на српском језику појавила трудом поменутог професора. Поред  уваженог аутора и издавача, о овим драгоценим књигама говорили су протојереј-ставрофор Јован Петковић, ректор Богословије, као и архимандрит Стефан (Вучковић), настојатељ манастира Велика Ремета.

На сам дан празника Свету Литургију у Саборној цркви служио је протојереј Јован Милановић уз саслужење ђакона Станка Лакетића. Торжеству празника посебно је допринела свечана литија са чудотворном иконом Мајке Божије Бездинске, која је у вечерњим часовима овог великог празника прошла улицама Српскога Сиона. Вечерње богослужење и акатист Богомајци који је у литији читан предводио је архимандрит Доситеј (Миљков), настојатељ манастира Гргетег, уз саслужење шеснаест свештеника и тројице ђакона. Свечана поворка, у којој су поред свештенства учешће узели и представници Војске Републике Србије, ученици Карловачке богословије и мноштво верног народа, упутила се најпре ка манастиру Ваведења Пресвете Богородице, где су икону Богомајке дочекали протосинђел др Клеопе (Стефановић), настојатељ обитељи, и протођакон Љубомир Лукић. Литија се даље својим устаљеним током кретала ка Карловачкој гимназији, Доњој цркви и Богословији, да би се најзад  вратила у Саборни храм где је окончано читање акатиста. Потом се у име свештенства верном народу обратио крстоносни прота Бранислав Поповић, који је истакао да оваква молитвена сабрања треба да крепе наше душе и да нам буду извор духовне радости. Након што се народ поклонио светој икони и узео благослов Пресвете Богомајке, на карловачком тргу испред Саборне цркве приређен је пригодан културно-уметнички програм. Њега су својим учешћем украсили хор ученика Карловачке богословије, дечији хор Саборне цркве „Слаткопојци“ и ОКУД „Бранково коло“. Програм је водила драмска уметница госпођа Гордана Илић-Димић.

Празнично славље крунисано је Светом Литургијом којом је сутрадан по Спасовдану, на дан спомена иконе Пресвете Богородице Пећке, началствовао протосинђел Пајсије (Будимир), духовник манастира Раваница из Врдника.

Текст: ђакон Станко Лакетић

Фото: Крсто Калинић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *