Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј освештаће темеље храма посвећеног Светом Николају Жичком

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештаће 7. маја 2017. године темеље првог београдског храма посвећеног Светом Николају Жичком, новоизграђени Парохијски дом и прву капелу посвећену Светом Јустину Ћелијском у насељу Ресник.

Светој архијерејској Литургији и свечаном чину освећења, поред кумова, ктитора и приложника, присуствоваће многобројне званице из јавног живота престонице. Управа храма Светог Николаја Жичког у изградњи позива верни народ да присуствује светој Литургији и свечаном чину освећења и узме учешћа у молитвеној и духовној радости. Програм свечаности:

  • дочек Његове Светости Патријарха српског Иринеја у 8 часова,
  • свечани чин освећења капеле и Парохијског дома,
  • света архијерејска Литургија,
  • освећење темеља новог храма,
  • трпеза љубави и послужење у порти храма

На празник Светог Николаја Жичког, 3. маја 2017. године, у Реснику је служена света Литургија и прослављена слава у спомен на овог дивног и великог светитеља, највећег Србина после Светог Саве, како је говорио Свети Јустин Ћелијски.

Света Литургија је служена у капели Светог Јустина Ћелијског која се налази у новоподигнутом Парохијском дому у порти храма Светог Николаја Жичког у изградњи. Началствовао је свештеник Ненад Ђурђић, први парох храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве из Раковице, уз саслужење свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке. После ломљења славског колача свештеник Ненад се обратио присутнима надахнутом беседом.

Поред верног народа ресничког и многих гостију богослужењу су присуствовали председник Градске општине Раковица г. Владан Коцић и начелник Полицијске станице Раковица г. Горан Милинковић са сарадницима, директори основних школа у општини Раковица са председником актива директора г. Станиславом Стевуљевићем, који – осим што су пружили подршку изградњи храма, постигли договор и о побољшању квалитета верске наставе у ресничким школама.

Кума овогодишње славе била је гђа Сања Јаковљевић, ктитор храма Светог Николаја Жичког у Реснику. За следећу годину кумства се прихватио г. Бојан Јокић.

За све званице и верни народ уприличена је славска трпеза и прикладан духовно-уметнички програму који су нарочиту радост унела деца из Ресника и других делова Београда. Тако је мала Николина са родитељима и присутним народом ломљењем славског колача прославила свој други имендан.

Извор: СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *