Да се не забораве жртве – 18 година од НАТО агресије

Данас, 24. марта, навршава се 18 година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Ваздушни напади су трајали 78 дана, а у њима је погинуло око 2.500 људи.

У бомбардовању су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, храмови и споменици културе. Тадашње власти процениле су штету на око 100 милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО.

Бомбардовање је почело на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада је исте ноћи прогласила ратно стање. То је до тада била највећа операција Алијансе коју су Влада СРЈ, као и бројни правни стручњаци, назвали агресијом. Уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову и Метохији, у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године. Oперација, чији је званични назив “Allied Force” или “Савезничка снага” (од уласка НАТО трупа на КиМ “Joint Guardian” или “Заједнички заштитник”), називана у Србији “Милосрдни анђео”, извршена је без одобрења Савета безбедности УН.

Бомбардовање је окончано 10. јуна 1999. усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са КиМ и улазак међународних војних трупа. Према подацима UNHCR-a, Косово и Метохију je од доласка мировних снага напустило око 230.000 Срба и Рома.

Извор: радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *