Епископ Иринеј: Истина о Јасеновцу представљена свету

Најважнија порука изложбе Јасеновац – право на незаборав, која је отворена у Њујорку јесте суочавање са истином и то што је она представљена свету, рекао је Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј. Он је нагласио да Срби често не знају да изађу из својих оквира и представе свету шта се дешавало са њима, јер наивно сматрају да цео свет то већ зна.

-Нажалост, не зна. У данашњем свету истина је постала нешто чиме се тргује и ми на сваком кораку треба да искажемо своју перспективу догађаја. Најважније је да смо учинили први корак који можемо да надограђујемо следеће године, рекао је Епископ источноамерички Иринеј за Политику.

Јован Ћирић, један од уредника зборника Јасеновац – право на незаборав, који ће бити представљен на конференцији о Јасеновцу, сматра да је потребно пронаћи праву меру у подсећању на логор Јасеновац. -Ако се заборави оно што се догодило у Јасеновцу то је као да варнице које још помало тињају затрпате пепелом, а оне се поново разбукти у одређеном тренутку. И трагични догађаји који су се дешавали на подручју Југославије током деведесетих година прошлог века последица су тога што смо занемарили шта се догађало током Другог светског рата у НДХ и уопште на просторима Балкана, сматра Ћирић.

Он напомиње да свако треба да буде довољно храбар и мудар, и са српске и са хрватске стране, да схвати да је страдао велики број потпуно недужних људи, да то не може ни на који начин бити оправдано и да свако, бар на тренутак, треба да застане, заћути и поклони се сенама оних који су настрадали.

Поводом 75 година од оснивања Јасеновца, у Њујорку је 27. јануара, на Дан холокауста и Дан Светог Саве, отворена изложба која је најављена као највећа поставка о Јасеновцу приређена икада у иностранству. На поставци је до 30. јануара изложена грађа из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Републике Српске, Хрватске и Србије. Изложбу о геноциду и холокаусту у НДХ реализовао је њујоршки Институт за Јасеновац који у том граду већ 15 година организује годишње конференције о овом злогласном логору.

Њујорк је једини инострани град који је 2005. године донео званичну одлуку да се 22. април – Дан пробоја јасеновачких логораша прогласи за Дан Јасеновца.
Парк Холокауста у Њујорку једини је меморијални парк у свету у ком постоји споменик Јасеновцу који је подигла српски дијаспора. У злогласном логору Јасеновац током Другог светског рата усташе су убиле 700.000 људи, међу којим 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 деце.

Извор: Епархија источноамеричка, Blic – Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *