У БУЂАНОВЦИМА ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГА САВЕ

Српска православна парохија буђановачка у Буђановцима је заједно са својом духовном децом прославила празник првог српског архиепископа и просветитеља-СВ.САВУ.Света литургија у храму Св.Архангела Гаврила и Михаила је почела у 09,30.

Након заамвоне молитве,нови парох буђановачке парохије,јереј Ђорђе Санчанин је пресекао славски колач.Овогодишње кумство,ученица VIII разреда Ангелине Смиљанић је предала Марији Смиљанић и Јовану Љубинковићу,иначе најбољим ђацима наше основне школе „Небојша Јерковић“.После сечења славског колача отац Ђорђе је одржао пригодну беседу у којој је нагласио значај Светога Саве за наш српски православни народ.

Да свечарска атмосфера буде још лепша у нашем светом храму побринули су се наши драги сарадници из просвете,наставник српског језика Мирко Јовић и наставница руског језика Марија Ратковић,који су припремили светосавски програм са ђацима виших разреда.Поред изношења историјских чињеница из живота и дела Светог Саве,ђаци су уз пратњу гитаре отпевали и химну Светом Сави,песме „Ко удара тако позно“, „Православље“ од групе Галија,две руске песме,“Шли два брата“ и Молодой черноголовый и на крају су најмлађи рецитовали песмице у част Светога Саве.Припремили смо 40 пакетића,од тога 20 пакетића су донирали „Земљорадничка Задруга Буђановци“ и „Дунав Осигурање“ из Сремске Митровице,а 20 пакетића је припремила управа парохије буђановачке. По завршетку рецитација пакетиће испред ЗЗ Буђановци је поделио директор Радован Рашковић,и испред наше парохије је пакетиће поделила ученица VII разреда и светосавска кума Марија Смиљанић. Светосавски кумови,г-дин Драган и г-ђа Мирјана Смиљанић су се потрудили да децу и присутни народ почасте са слаткишима и колачима.

У 12:30 у О.Ш.“Небојша Јерковић“ отац Ђорђе Санчанин,надлежни парох и вероучитељ је пресекао славски колач уз присуство младих кумова Јована Љубинковића,Марије и Ангелине Смиљанић,директора Ђорђа Мирковића, школског колектива и осталих гостију.Након резања славског колача уприличен је свечани ручак.

Текст и фотографије :

Јереј Ђорђе Санчанин,парох буђановачки у Буђановцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *