ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА, ОПЕЛО И САХРАНА ОЦА МИЛЕНКА ТУКЕЛИЋА (1946-2022)

На празник Зачећа Светог Јована Крститеља, у ноћи 6. октобра 2022. лета Господњег, у својој 76. години преминуо је протонамесник Миленко Тукелић, умировљени парох сусечки. Осим сусечке парохије, у том периоду од 1994. до 2008. године опслуживао је и свилошку и грабовску парохију у Архијерејском намесништву подунавском Епархије сремске. Полазећи од родних Крњешеваца и ђачког доба у Српској православној богословији “Светих Кирила и Методија” у Призрену, током своје свештеничке службе био је парох и у Сремским Лазама, Брестачу, Шашинцима и Чортановцима.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, након преноса ковчега са телом уснулог свештеника из дома у сусечки Храм Светог архангела Гаврила, браћа свештеници Архијерејског намесништва подунавског су служили помене са читањем одговарајућих еванђелских одломака, као и вечерње богослужење у 18.00 часова које је служио надлежни парох сусечки јереј Немања Теофиловић. Сутрадан 7. октобра 2022. године са почетком у 8.00 часова служено је јутрење и у наставку Заупокојена Литургија којом је началствовао Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, старешина Храма Рођења Пресвете Богородице и парох сремскокаменички, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Видаковића, старешине Храма Вазнесења Господњег и пароха буковачког, јеромонаха Евгенија, настојатеља манастира Раковац, јереја Милоша Маријанца, старешине Храма Светог Василија Острошког и пароха беочинског, као и јереја Страхиње Џамбића, старешине Храма Светих бесребреника Козме и Дамјана, пароха нештинског.

За певницама појали су јереј Славољуб Видаковић, парох буковачки, јереј Немања Теофиловић, парох сусечки и појац при сусечком храму млади господин Александар Пилиповић, ученик VIII разреда ОШ “Јован Поповић” у Сусеку. Поучном беседом о значају пастирске службе оца Миленка обратио се началствујући свештеник отац Гавро Милановић.

После Литургије и помена, верни народ сусечки заједно са свештенством испратио је оца Миленка на пут ка храму у Сремским Михаљевцима, где је у богослужбеном садејству свештенослужитеља Архијерејских намесништава подунавског и пећиначког одслужено свештеничко опело. Опело је предводио Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, а беседом у славу Божију и вечан спомен оцу Миленку обратио се јереј Немања Теофиловић, парох сусечки. Након опела, свештенство и верни народ се упутио ка месном гробљу и почивалишту оца Миленка покрај његове попадије Георгине.

Овом приликом СПЦО Сусек и Управа парохије изражава најдубље саучешће члановима породице оца Миленка, као и захвалност верном народу на присуству, молитвеном учешћу и достојанственом испраћају свештенослужитеља олтара Господњег.

Вечан ти спомен, оче Миленко!

Tекст: јереј Немања Теофиловић, парох сусечки

Фотографије: јереј Страхиња Џамбић, парох нештински и визићки, јереј Стефан Сремац, парох прховачки и сремскомихаљевачки и Александра Теофиловић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *