Документарни филм „Где си, Адаме“ протођакона Александра Плиске и Александра Запорошченка

Филм је грађен као храм – цигла по цигла, од веома скромних средстава најближих пријатеља, а настао је током четири године и преко десет одлазака у манастир Дохијар, на Светој Гори.

Први човек који се придружио протођакону Александру Плиски био је режисер овог филма Александар Запорошченко. После првих заједничких корака у стварању филма – Господ је почео да отвара сва врата.

„Да би филм дошао у Србију такође су се појавили одговарајући људи – особа која живи у Санкт Петерсбургу је закуцала на врата Србије – Наталија, а врата је отворио дистрибутер Игор Станковић. То је заиста право чудо. И сад не могу да објасним како се све то десило и дешавало… Врата је отворио и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, који је благословио приказивање овог филма у Србији. Он је први патријарх из 12 земаља који нас је отворено, директно подржао” – рекао је протођакон Александар Плиска у свом обраћању публици која је испунила салу МТС дворане на Тргу Николе Пашића.

Изузетно филмско остварење “Где си, Адаме” створено Божјим надахнућем и чистим срцем, премијерно је приказан 6. октобра 2022. године у Београду, а затим је кренуо пут Републике Српске да би се поново вратио у Србију где ће бити приказан у неколико градова.

Филм “Где си, Адаме?” гледа се срцем, гледа се тишином и изазива дубоку посвећеност Творцу свега света видљивог и невидљивог. Приметићемо да годинама није било оваквог филмског остварења о животу, о људском подвигу, о најсветијем – о Богу. Можемо слободно рећи, аутори филма са свима који су дали свој допринос подсетили су човечанство шта је Истина, Љубав, Радост…

“У филму нећете приметити ни мисли ни речи аутора ни продуцента. Ту нема нашег погледа на свет. Ово је историја живота како је фиксирала камера. Све оно што ћете видети се заиста десило – прави документарни филм. А тешко да бисмо и успели да напишемо и опишемо такав лик какав је главни херој филма – игуман манастира Дохијар на Светој Гори, блаженопочивши архимандрит Григорије. Људски ум и машта за то нису кадри. Лик је сам себе створио. Зато смо сачували тишину – да би свако од вас имао лични доживљај хероја овог филма, да свако од вас ослушне ритам свога срца и у том ритму да сагледа лепоту другог човека.“

Награде

На недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, филм је добио награде у две категорије: За најбољи филм фестивала и за најбољу камеру. Где си, Адаме? је приказан и на Интернационалном фестивалу православног филма у Кијеву, где је добио Гран-при, затим у Торонту, Кракову и другим фестивалима.

***

Манастир Дохијар

Православни грчки манастир Дохијар на Светој Гори, налази се на југозападној обали полуострва Атос. У X веку основао га је свети Јевтимије Атонски. Десети је у хијерархији од 20 светогорских манастира. У манастиру живи око 50 монаха, а крсна слава манастира је Аранђеловдан.

***

Пројекцији филма присуствовали су и професори Карловачке богословије свештеник Ђорђе Милидраг и г. Бојан Грујичић, попадија Бранка Петровић, јереј Никола Ерцег, парох батајничке цркве Светог Јована Шангајског, главни војни свештеник Слађан Влајић, војни свештеник Александар Секулић, настојатељица београдског манастира Пресвете Богородице Тројеручице, мати Злата.

Текст и фотографије: Зорица Зец
Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *