Kонференција отварања пројеката из програма Ерасмус+

У Средњој стручној школи “Бранко Радичевић” у Руми 1.10.2024. одржана је конференција отварања пројеката из програма Ерасмус+. Ове школске године школи је одобрена акредитација из области општег образовања уз већ постојећу акредитацију из стручног образовања тако да су се могућности за стручним обукама и извођењем праксе у иностранству за ученике ове школе дупло увећале.

У питању је акредитовани пројекат из програма Ерасмус+ који је назван “Знање , једнакост и успех за све” (2024-1-РС01-KА121-СЦХ-000236613) по ком су први пут одобрене активности из општег образовања које обухватају групну мобилност ученика где је одлучено да по пратећем плану акредитације на активности у иностранство путује 11 ученика, да на активност тренинга путују два наставника који ће стећи нова потребна знања из сфере општеобразовних предмета и два наставника који ће имати прилику да “прате посао из сенке” оносно посматрају рад својих колега на часовима у иностранству. Ученици ће имати прилику да бораве 7 дана  у једној школи у иностранству  усвајајући знања у вези са општеобразовним темама.

По одобреној акредитацији из стручног образовања од пре 3 године школа је добила средства да ове школске године спроведе 4. акредитовани пројекат који је назван “Више могућности, бољи резултати”(2024-1-РС01-KА121-ВЕТ-000196612). Дванаест  ученика ове школе  ће у оквиру струке коју похађају добити шансу да обаве стручну праксу у иностранству, док ће наставници боравити са њима све време као подршка и пратња.  На активностима “посматрања посла из сенке”, наставници који предају стручне предмете, боравиће укупно 7 дана.

Одобрена је, такође, активност по којој ће се спровести тренинг за заинтересоване наставнике и ученике  из струке у овој  школи који би требало да траје 16 дана.

На овој конференцији изложене су одобрене активности те су наставници и ненаставно особље упознати са приликама. Позвани су да се пријаве на одабране активности и буду део Ерасмус+ програма у нашој школи.

Тренутно се остварују уводне активности у пројекте као што су израда лого-а пројекта, отварање пројекта, текући позив за учешче на пројектима а планирају се припремне активности које ће укључивати радионице на којима ће се  ученици и наставници припремати стручнио, културолошки и језички за мобилност, односно одлазак ради учења у иностранство. Након тока следи период примене наученог у школи и промоција активности у локалној заједници и региону.

Програм је у целости финансиран из средстава ЕУ а приоритети школе су да се у ове активности укључи што више ученика са смањеним могућностима што ће бити и један од наших критеријума за коначан избор групе која ће добити могућност да ове године путује у Турску и Шпанију на реализацију мобилности.                                                                                                                     

ССШ „Бранко Радичевић“ Рума – Даниела Васић (координатор програма Ерасмус+)

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *