Срби у Словачкој

Света Литургија у најстаријем храму српског расејања у Коморану

Заиста ретко узбудљива и надахнута Света Литургија у недељу 29. септембра 2024. године у најстаријем храму српског расејања, у Коморану, где су Срби подигли свој први храм још 1511! 

Дошли су на Литургију Срби из многих места у Словачкој, јер у Коморану данас више нема Срба.  Вредни домаћини, су стигли још у суботу увече и целу ноћ спремали заједнички ручак за недељу после Божје службе!

Помен на Српском војничком гробљу у Међеру

У недељу 29.09.2024. године, по подне, одслужен је помен на српском војничком гробљу у Великом Међеру, где почива шест хиљада српских војника и официра Првог светског рата.

Српско војно гробље у Великом Међеру у Словачкој настало је током Првог светског рата тако што су аустроугарске власти 1914. године отвориле логор Нађмеђер за ратне заробљенике. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. У логору је у наредне четири године умрло од злостављања, глади, разних болести и сахрањено на локалном гробљу 5.135 српских војника, 312 црногорских војника и већа група цивила.

Први је о овом Српском војном гробљу писао још 1936. године историчар Ристо Ковијанић, који је сам био заточеник логора и сахрањивао и потписивао умрле Србе.

Прота Милош Весин одржао предавање у Галерији Шлахта у Трнави

Истог дана у вечерњим сатима је протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у галерији Шлахта у граду Трнави, граду који је основала 1131. краљица Јелена, од рода Котроманића.

Приредила: Зорица Зец 

Фотографије: прота Милош Весин

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *