Сабор карловачких богослова поводом обележавања 230 година постојања Богословије Свети Арсеније Сремац

Карловачка Богословија Свети Арсеније Сремац ове године обележава 230 година постојања и како је тим поводом речено она је најстарија духовна школа у СПЦ. Током године било је низ манифестација у оквиру обележавања овог значајног јубилеја да би се јуче одржало саборовање генерација ђака и професора од 1964. до 2024. године.

Свечаност је започела прексиноћним концертом хора богословије на Тргу Бранка Радичевића. Светом архијерејском Литургијом јуче је началствовао Митрополит сремски Господин Василије уз саслужење више Архијереја, свештеника, свештеномонаха и ђакона наше Свете, Саборне и Апостолске цркве. У препуном храму бивших професора, ђака, свештеника и ђакона лепоти сабрања допринео је хор карловачке богословије са хоровођом професором појања Јованом Стојановићем.

После Свете тајне причешћа о значају овог српског училишта говорио је протојереј-ставрофор Милош Весин чију беседу можете послушати у прилогу. Посебно је поздравио оне бивше богослове који су из разних крајева света дошли данас на овај сабор. Након богослужења настављено је дружење у атријуму богословије и огромном шатору подигнутом за ову прилику. Дирљиви и радосни сусрети старих другара из школских клупа настављени су за ручком где се присутнима обратио Градоначелник Сремских Карловаца и истакао значај ове образовне институције за Сремске Карловце. Међу говорницима је био и ректор богословије Свети Сава из Београда, који је истакао добру сарадњу ове две школе.

На крају овог величанственог саборовања стотине присутних је са пажњом саслушало кратко обраћање Високопреосвећеног Митрополита сремског Господина Василија који је захвалио свима на труду да се за карловачку богословију чује на свим континентима где њени питомци данас као Архијереји и свештенослужитељи сабирају српски народ око наше Свете Цркве.

У културно уметничком програму учествовали су врхунски уметници наше изворне музике. Посебно треба истаћи веома добру организацију свих досадашњих манифестација закључно са завршним сабором и ангажовање домаћина, ректора богословије протојереја-ставрофора Јована Милановића заједно са професорима, сарадницима и ђацима.

Текст, фотографије и тонски запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Милоша Весина
Говор Градоначелника Сремских Карловаца
Молитва “Оче наш” у извођењу хора карловачких богослова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *