Четрнаести међународни сабор духовне поезије на Малу Госпојину у манастиру Раковици 

Прву награду за песму Виландарска игуманија, освојио је Срђан Пауновић из Београда – песма посвећена блаженоупокојеном Митрополиту Амфилохију Радовићу.

Драгојла Дивјак Топаловић из Старе Пазове у Венцу изабраних песника. 

У благопријатно време на благопријатном месту, у манастиру Раковици, одржан је 21. септембра 2024. године Четрнаести међународни сабор духовне поезије.

На овај свети дан када Црква прославља Рођење Пресвете Богородице, торжественом Литургијом началствовао је протојереј Јован Чунчук, уз саслужење протојереја Јована Стоиљковића, јереја Михаила Вукчевића, јереја Горана Нухановића и протођакона Адријана Чунчука

Појало је сестринство манастира са игуманијом високопреподобном мати Евгенијом и верним народом. Празничну проповед произнео је протојереј ставрофор Ђорђе Трајковић. 

После свете Литургије одслужен је помен српским патријарсима Димитрију и Павлу.

Свечано отварање Четрнаестог међународног сабора духовне поезије

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, уз подршку и помоћ Удружења књижевника Србије и Српске академије наука и уметности наше Цркве, Књижевно друштво Раковица је и ове године највећи допринос дало у организацији Четрнаестог међународног сабора духовне поезије. Помоћ је посебно пружио манастир Светог архангела Михаила у Раковици.

Саборовање песника је почело у 11 часова. Сабор је отворио проф. др Јован Јањић, подпредседник Народне Скупштине Републике Србије, док је скуп благословио отац Ђорђе Трајковић. 

Сабору песника са верним народом обратио се председник жирија г. Веселин Мишнић и чланови жирија, мати Злата, настојатељица манастира Богородице Тројеручице под Авалом и г. Раденко Бјелановић, председник Удружења писаца Крагујевца. 

Ове године је пристигло 195 радова из скоро свих места у Србији, као и радови песника из 7 земаља (учествовало је 12 песника). 

У програму су учествовали: Хор ученика Основне школе “Коста Абрашевић” (Ресник) са наставницом Милунком Вујанић и гуслар Радисав Ратко Чејовић, као и драги гости из места Печењевце. Модератор програма је био Игор Весовић. 

Са данашњег саборовања упућена је благодарност и поздрав из песничког срца нашој Светој Цркви са утемељивачима ове јединствене духовне манифестације, Удружењу књижевника Србије, Српској академији наука и уметности, Књижевном друштву Раковица, Општини Раковица, уз захвалност Секретаријату за културу Града Београда, Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, ЈКП паркинг сервису Београд. 

Зборник песама Четрнаести међународни сабор духовне поезије

Поводом Четрнаестог међународног сабора духовне поезије, најстарије књижевне манифестације у Раковици, о смотри духовне поезије Књижевно друштво Раковица објавило је књигу којом доприноси сведочанству културног и духовног бића нашег рода. 

Издавач зборника Четрнаести међународни сабор духовне поезије је Књижевно друштво Раковица, за издавача Аница Перић; приређивач и главни и одговорни уредник: Никола Рајаковић, стр. 186, Београд 2024.

Награђени песници 

Прву награду за песму Виландарска игуманија, освојио је Срђан Пауновић из Београда, друго место припало је Петру М. Тодоровићу из Крагујевца, док је трећенаграђена Милена Ћирковић из Ужица. 

Зборник у којем је заступљено 99 aутора, у првој целини окупља ствараоце, госте: Владимир Бабошин (Русија), Миладин Берић (Бања Лука), Виолета Божовић, Сања Радојковић и Мајо Даниловић (Београд), Драгутин Ђукић (Чачак), Радослав Златановић (Косовска Каменица), Александар Б. Лаковић (Пећ-Крагујевац) и Моника Стојанова (Скопје). Други део књиге чине радови награђених песника који су добили златник са ликом Светог Саве.

Песници су посетили спомен собу Патријарха Павла а потом су у манастирској сали стихове казивали песници заступљени у венцу изабраних.

Велика благодарност Радију Српски Сион за медијску подршку. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Срђан Пауновић, првонаграђени песник
Раденко Бјелановић, председник Удружења писаца
Мати Злата
Јован Јањић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *