Празник Успења Пресвете Богородице, храмовна слава у Љукову

И ове године прослава храмовне славе, празника Успења Пресвете Богородице почело је Празничном вечерњом службом са петохлебницом. Вечерњом службом је началствовао протојереј-ставрофор др. Борис Милинковић, парох инђијски при храму Ваведења Пресвете Богородице, уз саслужење протојереја Јовице Гачића, пароха при храму Преображења Господњег у Новом Сланкамену, и јереја Страхиње Џамбића, пароха при храму Сретења Господњег у Новим Карловцима. За певницом су појали ученици карловачке богословије на челу са професором појања господином Иваном Неђићем. Након надахнуте беседе оца Бориса о послушању Пресвете Богородице и Њеној улози у спасењу људског рода, уприличено је послужење у порти храма и у сали Дома културе.

На сам празник, 28. августа 2024. године, са почетком у 9 часова, служена је Света Литургија којој је началствовао професор богословије у Сремским Карловцима, јереј Станко Лакетић, парох при храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, уз саслужење јереја Немање Мартиновића, пароха инђијског при храму Светог цара Константина и царице Јелене, и јереја Стефана Трифковића, пароха бешчанског при храму Ваведења Пресвете Богородице. Да сви у препуном храму једним срцем и једним устима славимо Господа и Мајку Божију надахнули су и величанственим појањем професор појања господин Иван Неђић са богословима и вероучитељима наше епархије. У част Пресвете Богородице, срца верног народа, предивном беседом, загрејао је отац Станко Лакетић, истакавши да је Пресвета Богородица образац за сваког хришћанина који жели живот у непролазном Царству Божијем. Њено Успење представља други Васкрс, потврда да је Господ смрт уништио и живот вечни даровао. Након Свете Литургије извршен је литијски опход око храма и освећење славских дарова. За кумство следеће године се прихватила госпођа Борислава Белић са породицом. Напослетку, деца нашег села, чланови Културног уметничког друштва “Чигра” су игром и песмом у порти храма улепшали овај догађај, након чега је уприличена заједничка трпеза у сали Дома културе.

Надлежни парох љуковачки, јереј Александар Раденовић исказује благодарност Богу на дивном дану, верном народу на сабрању и свим доброчинитељима за помоћ и организацију.

Фотографије и текст: јереј Александар Раденовић, парох љуковачки

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *