Посета румунских монаха манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима

У недељу, 25 августа 2024 године, манастир Ваведења Пресвете Богородице посетио је Његово Преосвештенство Викарни Епископ Господин Дамаскин са монасима манастира Сихастриа Путне. Светом Литургијом је началствовао архимандрит др Клеопа (Стефановић), а саслуживао му је архимандрит др Хризостом Радошану, секретар Митрополита Молдавије и Буковине, као и архиђакон Јефрем. За певницом су били хор монаха из манастира Сихастриа Путне и мушки хор при манастиру Ваведења. На крају Свете Литургије Отац Клеопа се захвалио Епископу Дамаскину и његовој пратњи на посети, и на моменат се сетио својих дана проведених у тој братској православној земљи. Сетио се седам година свога школовања током којих је уживао братско гостопримство румунског народа и Румунске Православне Цркве. 

У својој беседи, Преосвећени Епископ Дамаски је нагласио да смо свакога часа нашег живота дужни да благодаримо, а посебно у овом тренутку, на сусретима који нису само сећање на прошлост, него су и изградња будућности у братској љубави и међусобном поштовању. Домаћин је Епископу Дамаскину уручио икону Пресвете Богородице на дар и молитвено сећање на овај предиван сусрет. Такође у знак захвалности за очинску бригу током седам година школовања, Отац Клеопа је архимандриту Хризостому уручио напрсни крст. 

После Свете Литургије гости су предвођени својим домаћином, Оцем Клеопом обишли Саборну цркву Светог оца Николаја, где су упознати са историјатом храма, места и чувене Карловачке Митрополије. 

Посебну радост је донео неочекивани сусрет са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом сремским Господином Василијем који их је примио у Патријаршијском двору и који се, уз срдачан разговор, присетио и свијих студентских дана у Румунији, у најтеже комунистичко време у коме се Румунска Црква тада налазила. Високопреосвећени Митрополит Василије је изразио посебну радост због канонизације нових Светитеља, међу којима су и професор Др Димитрије Станилоае и старац Клеопа, код кога је одлазио на исповест. Истог дана, после вечерњег богослужења, Високопреосвећени Митрополит Василије срео се и са монахињама из румунског манастира Преображења Господњег у месту Sita Buzauluj, близу града Брашова.

Растанак је протекао у обостраном обећању нових сусрета, као и дубље сарадње Карловачке богословије са богословијама и факултетима у Румунској Православној Цркви.

Аутор текста: др Јелена Попов

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *