Мајске радости у Пећинцима

„Казујемо, Боже, милост Твоју усред цркве Твоје.
Као што је име Твоје, Боже, тако је и хвала Твоја на крајевима земаљским;
правде је пуна десница Твоја!“

(Пс 47, 9-10)

У славу Господа Свевишњег, а благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, радујући се свепобеди Васкрслог Васкрситеља Христа, Архијерејско намесништво пећиначко је, почев од краја месеца априла и читавим током месеца маја, било центар бројних душекорисних, свечаних и културно-уметничких догађаја.

На празник свечаног уласка Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим, из Пећинаца се у славу и част Сина Давидова, узнео славопој оних, који су и ономад узнели највреднију хвалу своме Христу – деце Божије. Пећиначки основци су, са својом вероучитељицом Бојаном Радивојевић, у сали парохијског дома у Пећинцима на Цвети (28. априла), приредили концерт, који је заинтересовао и окупио значајан број верних душа.

Прославивши са посебном радошћу победу над смрћу – Васкрсење Христово, Пећинци нису заборавили да никакво славље, лишено бриге за ближње, нема свој смисао. Тога ради, у сарадњи са хуманитарном организацијом „Срби за Србе“, која превасходно помаже вишедетне породице на Косову и Метохији, у Пећинцима је 11. маја организован хуманитарни концерт, који је још једном окупио вернике Архијерејског намесништва пећиначког на добро дело.

Коло српских сестара „Жене Мироносице Пећинци“, које заједно са својим огранцима у Попинцима, Сибачу и Огару успешно и у корист многих потребитих делује по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, а под духовним вођством Архијерејског намесника пећиначког, протојереја Бојана Мијановића, прославило је 19. маја своју крсну славу – Свете Жене Мироносице.

Три дана касније, широм Архијерејског намесништва пећиначког, прослављен је Пренос моштију Светог оца Николаја, будући да су управо овом празнику и овом светитељу посвећени бројни храмови у овом намесништву. Црква у Пећинцима је са посебном радошћу и у свечаном тону прославила свог заштитника, заједно са бројним свештенством, верним народом и највишим представницима Општине Пећинци, која такође прославља свог заштитника, Светог оца Николаја. У склопу прославе крсне славе и дана Општине Пећинци, представници Архијерејског намесништва пећиначког су традиционално били учесници свечане седнице Општине, пројављујући и у овом случају симфонију на делу.

У навечерје празника Свештеномученика Теодора Вршачког 28. маја, сведочећи истинитост речи да је заиста лепо и красно кад браћа живе заједно, у Карловчићу је, после заједничког вечерњег богослужења одржан редовни, месечни братски састанак свештенства Архијерејског намесништва пећиначког.

Дана 31. маја, у сали парохијског дома у Пећинцима, одржана је пројекција документарног филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ – животна, нарочито младим генерацијама корисна прича младог аутора Луке Ђурапчевића, који је и сам био присутан, те својим речима и примером додатно мотивисао младе на духовну одговорност у животу.

Мајске радости у Архијерејском намесништву пећиначком су заокружене квизом знања из веронауке. Квиз је ове године одржан у школи у Купинову, где су ђаци, са својим вероучитељима, поред такмичарског дела, уживали под сводовима храма Свете Тројице, а нарочито се радовали проведеном времену у загрљају Преподобне Мајке Ангелине српске у манастиру посвећеном овој дивној светитељки. Ту су мајске радсти завршене баш онако како су и започеле – слаткопојем најмлађих, али и највећих угодника Господњих.

Благодаримо оцу Божидару Васићу за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *