Изложба радова Аце Ковачевића уз наступ „Исона“ и митровачких хорова

Хол средње Медицинске школе „Драгиња Никшић“ у Сремској Митровици био је прошле среде 15. маја место јединственог музичко-духовног и уметничког догађаја. У организацији Одбора за верску наставу Епархије сремске и средње медицинске школе чији хор ради под палицом вероучитеља Златка Голубовића наступио је, између осталих и мешовито-инклузивни хор „Исон“ из Новог Сада а вече под називом „Љубимо једни друге да би смо једнодушно исповедали“ било је посвећено изложби ликовних радова Александра Ковачевића, младог митровачког пливачког и ватерполо шампиона, члана ПВК „Срем“. Хор „Исон“ окупља децу и особе са различитим  инвалидитетима и пуних двадесет година кроз 6.500 одржаних концерата са публиком у земљи и иностранству размењује јединствену емоцију и базграничну љубав. Оснивач и диригент хора је Миодраг Миша Близанац – познати новосадски хуманитарац, музичар и професор у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“.

Дружење са митровачким хоровима, публиком и Ацом Ковачевићем почело је речима свакодневне молитве Светог Филарета Московског након чега је уследило извођење песме „Молитва“ која је својеврсна химна овог хора. Изводи се на више језика уз гестовни говор који је пратио сваку композицију и активно учешће публике. У обраћању присутнима и домаћинима диригент најпознатијег националног инклузивног хора у Србији говорио је о отворености срца његових чланова који без обзира на узраст, социјалну категорију, националност, пол или сметњу са којом се суочавају, гаје огромну жељу да околина и друштво препознају и прихвате њихове вредности и квалитете, нарочито дубину и чистоту емоције коју раширених руку нуде при сваком сусрету и на сваком концерту.

Дошло смо овде да будемо деца и људи у правом смислу те речи, да  све што имамо дамо раширених руку – рекао је Миша Близанац и подвукао речи патријарха Павла који је својевремено при сусрету са члановима хора констатовао да њега чине деца са посебним благословом, што је израз који оснивач хора до данас користи у његовом представљању.

Учешче у програму узели су и чланови Етно групе „Српски дом“ предвођени Иваном Шевић Маркетановић, домаћи хор средње медицинске школе и хорови основне и средње Музичке школе „Петар Крањчевић“ са диригенткињом Јованком Иванић. Гости из Новог Сада представили су се и казивањем стихова, односно властитих песама.

Модератор ове духовно-музичке вечери ђакон Стефан Недић у више наврата захвалио је свим учесницима, нарочито диригенту и члановима „Исона“, те  породици Ковачевић, описујући ово сабрање као „делатну веронауку“ и догађај који ће заувек остати у сећању присутних. Да је тако било потврдила је по нека суза у очима домаћина и гостију а емотивно је било и излагање Александра Ковачевића који је желео свима да захвали на дивној вечери. У својству заменика председника Епархијског одбора за верску наставу, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, ђакон Стефан Недић свим учесницима уручио је посебне захвалнице.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *