Концертом обележен јубилеј 230 година карловачке богословије “Свети Арсеније Сремац”

Новосадска синагога као велелепна концертна дворана је била домаћин многим познатим уметницима из целог света, али синоћ је био посебан догађај. Наиме, ове године се обележава 230 година чувене карловачке богословије Светог Арсенија Сремца и у оквиру тог јубилеја синоћ је одржан величанствен концерт. О славној историји најстаријег духовног училишта у овом делу Европе и славним полазницима ове образовне установе написане су многе књиге.

У поздравној речи присутнима се обратио ректор карловачке богословије протојереј-ставрофор мр Јован Милановић и пожелео пријатно вече љубитељима црквеног појања који су испунили велику концертну дворану. Поред великог броја гостију, представника новосадске локалне самоуправе, концерту је присуствовао и велики број свештенства и монаштва те професора и ђака карловачке богословије Свети Арсеније Сремац.

Како би овако значајан јубилеј могао започети него композицијом “Оче наш” И. Дубинског са солистом Миланом Пајкановићем и хором младих надарених богослова. Ређале су се духовне песме “Ниње отпушчајеши”, “Возбраној Војеводје” па стихире Н. Барачког, да би у другом делу концерта наступио гост изненађења са хором карловачких богослова. Гост изненађења је била наша чувена Дивна Љубојевић са својим прелепим извођењем два византијска напева. Аплауз се још није стишао кад су на сцену изашли чланови Етно групе “Дар” из Бања Луке који су поред духовних отпевали и три традиционалне песме.

У завршном делу концерта, који би према расположењу и уживању публике могао трајати сатима, карловачки богослови су извели још неколико народних родољубивих композиција уз музичку пратњу оркестра виолина ученика Змај Јовине гимназије из Новог Сада и солиста Јоване Радонић и Николе Јосимовића, Нађе Пушкаревић – флаута, Матеја Пушкаревића – виолина, Милана Пајкановића – клавир, Вељка Шолаје – гусле и Милана Димковића – тарабука. Као на сваком концерту за успех концерта су најодговорнији диригенти. Овај пут су то изванредно обавили госпођа Мила Латиновић и господин Јован Стојановић, професор појања карловачке богословије Свети Арсеније Сремац.

Дуго још после концерта задовољна публика се није разилазила испред концертне дворане у пријатној новосадској вечери. Свака част организатору, а посебно млађаним извођачима на изузетно професионалном јубиларном концерту.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *