У Кукујевцима прослављена заветина – Свети Василије Острошки

Српска православна парохија Кукујевци прославила је свог заштитника Светог Василија Острошког на следећи начин. На дан Светог Василија ове 2024. године служили смо Свету Литургију у нашем светом храму у 10.00 часова. Свету Литургију служили су протојереј Милан Пршић парох шидски и јереј Сава Симић. За певницом су певали теолози Александар и Марко Јефтенић. Светој Литургији је присуствовао председник Општине Шид, господин Зоран Семеновић и председница МЗ Кукујевци, госпођа Драгана Марић Дреновац, као и представници школе, дома здравља и осталих локалних институција.

По завршетку Свете Литургије многобројни народ и свештенство, литијски и уз појање црквених песама дошли су до ЗАПИСА, где је обављен пригодни свештени чин. Ту су нам се, по обављеним обавезама, придружили свештеници Бојан Цветковић парох беркасовачки и Бранислав Лукић парох бачиначки. Запис је обновљен воштаним крстом, заливен вином и покропљен светом водицом. Том приликом освештан је нови ЗАПИС који је засађен као поклон господина Зорана Семеновића, председника Општине Шид, а на иницијативу председнице МЗ госпође Драгане Марић Дреновац, јер је досадашњи запис већ остарио и ближи му се крај животног века.

По повратку у свети храм обављен је славски обред а пригодне дарове принели су кумови Саша и Неда Амановић из Кукујеваца. Кумови су том приликом даривали свети храм пригодним поклонима и примили захвалницу парохије кукујевачке.

Надахнуту беседу одржао је прота Милан Пршић, а захвалну беседу одржао је надлежни парох протојереј-ставрофор Душан Чавка.

Кумства за идућу годину прихватила се госпођа Милка Болић.

По подели свете нафоре, славског колача и жита, народ је прешао у салу МЗ на славски ручак, који су обилато и од срца припремили кумови славе.

Слава и хвала угоднику Божијем и заштитнику нашем Светом Василију Острошком.

На достављеном тексту и фотографијама благодаримо протојереју-ставрофору Душану Чавки

Извор: Фејсбук профил протојереја-ставрофора Душана Чавке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *