Обављена стручна пракса ученика и стручно усавршавање наставника у Мађарској

ССШ “Бранко Радичевић“ Рума реализовала је стручну  праксу ученика и стручно усавршавање наставника у Мађарској од 8. до 23. априла 2024. године. У питању је  трећи по реду акредитовани пројекат из програма Ерасмус+.  Пројекат носи назив „У струци се истичемо“ и реализовао се у оквиру акредитације коју је стекла школа на период од 5 година.

Акредитација подразумева да ученици и наставници школе као и ваннаставно особље подиже првенствено стручне компентенције, уз чега пропратно, остварују резултате у подизању језичких и културолошких знања.

У пројекту који  се реализује  у току 15 месеци ове школске године обухваћено је 10 ученика и то 5 оделара одеће и 5 ученика смера кувар/конобар и два  наставника који су  бринули о ученицима на стручној пракси од две недеље у Мађарској у граду Јáсзберéнy, развијали  вештине које су потребне за послове у садашњости и будућности на тржишту рада. Поред ученика, три наставника  ове школе подизали су  своје компентенције из области примене нових технологија у настави, дизајна, нових образовних метода које су прилагођене ученицима са ниским потигнућима из хемије и матиметике који похађају стручну школу.

Курс и активност „посматрања из сенке“ који подразумева да наставници посматрају рад својих колега из циљане области трајали су једну радну недељу. Једном наставнику  обезбеђен је курс који се тиче примене и рада са новим технологија у циљу подизања вештина управљања маркетингом школе. 

Организација „Fiatalok Európa Szívében Baráti Egyesület” која се налази у граду Јáсзберéњи у близини Будимпеште организовала је тражене активности по пројекту. Ученицима и наставницима је обезбеђено културно-историјско разгледање околине и главног града Будимпеште. Наставници и ученици су се вратили пуни утисака. 

У плану је даља примена наученог у наставу и имплементирање у наставни план и програм стечених знања. Очекујемо да ћемо имати прилику да покажемо и другим школама у окружењу оно што смо научили.

Овај пројекат кофинансиран је у потпуности средствима ЕУ и нашим ученицима и наставницима је  целокупни аранжман био плаћен из тих средстава.

Извештај сачинила Даниела Васић, координтор пројекта

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *