ПАРАСТОС ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 79-ГОДИШЊИЦЕ ОД ПРОБОЈА “СРЕМСКОГ ФРОНТА”

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, дана 12. априла 2024. године, у спомен-комплексу ,,Сремски фронт” у Адашевцима код Шида, у цркви Светог Стефана Штиљановића служен је парастос свима онима који су пострадали током ратних операција на Сремском фронту (које су трајале од 21. октобра 1944. до 13. априла 1945. године), а поводом обележавања 79-е годишњице.

Са почетком у 11:15 часова, звоно са црквеног торња је означило почетак парастоса, који је служио изасланик Епископа Василија, игуман Јустин (Стојановић), уз саслуживање свештенства архијерејског намесништва шидског и ђакона сремскокарловачке Саборне цркве Марка Стефановића. Парастосу су присуствовали државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије г. Зоран Антић, представници локалне општине Шид, представници више удружења бораца, потомци пострадалих, школска деца и грађани из више градова и места.

После парастоса, присутнима се обратио игуман Јустин, који је између осталог казао:,, Да се данас налазимо на мученичком месту, на коме је благословом Епископа Василија, а уз подршку добрих људи пре неколико година подигнут православни храм, посвећен светом Стефану Штиљановићу [светитељу из 15. века који је бранио свој српски православни народ од тада турског зулума] у коме у овим данима часног поста узносимо молитве Васкрсломе Христу за покој душа свих невино пострадалих војсковођа и војника који су на овом потесу пострадали у великом броју (преко 35.000) ради идеала одбране своје отаџбине и имена српског и православног, крајем 1945. године. Да је ово мученичко место, само једно од многих, у потесу од Јадовна, многих крашких јама по Велебиту, Мраковици, Козари, Јасеновцу, Јајинцима, Крагујевцу…. да је у време владавине комунизма- идеологије једноумља, под велом братства и јединства била таква пракса да се о српским жртвама није јавно говорило [да се не би други народи и народности вређале], да су често пута оваква места страдања била сакривена, необележена или пак забетонирана; да је Србија после завршетка рата 1945. остала опустела, без подмлатка, да су остале многе мајке завијене у црнину, многи без својих родитеља и деце…”

После парастоса у цркви, колона присутних је кренула ка централном споменику где је положено цвеће. Присутнима је се у име Владе Републике Србије обратио државни сектетар г. Зоран Антић: ,,Данас смо се сабрали овде у Адашевцима код Шида, да обележимо један од најважнијих датума наше државе и народа у Другом светском рату, 79-годишњицу пробоја Сремског фронта, чиме је дефинитивно сломљен отпор нацистичке Немачке и фашистичких снага на тлу Југославије, као и њихових усташких сарадника оличених у геноцидној творевини названој НДХ.

Дошли смо и да се поклонимо сенима свих изгинулих бораца – партизана и црвеноармејаца у пробоју Сремског фронта и да одамо почаст свим борцима, који су дали своје животе у завршним операцијама за ослобођење земље од окупатора.

Самосвест и зрелост, једног друштва и нације, огледа се поред осталог и у спремности и способности, да чува сећање, на важне историјске догађаје и личности, као и да промишља и вреднује њихова дела и достигнућа.

Ниједан народ, као наш, није доживео у 20. веку, толико смрти и нестајања, да слободно можемо рећи, да је највећи геноцид, извршен управо над нашим народом.

Сећања на славну прошлост треба неговати и чувати, како би неке нове генерације младих имале чиме да напајају своју патриотску и родољубиву свест, бранећи се од неправди и зла сваке врсте.

На нама је сада, да националним и државним јединством, огромним радом и напорима, залагањем, великим трудом и новом енергијом, поколењима оставимо снажнију, бољу, јачу, моћнију и модернију Србију и да тиме покажемо, да, жртве које су дате у борбама на Сремском фронту и у борби нашег народа за слободу у Другом светском рату нису биле узалудне“, поручио је Антић.

Венце код спомен обележја су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Аутономне Покрајине Војводине, Сремског управног округа, Сремске Митровице, Општине Шид, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а, као и делегације удружења бораца и ветеранских удружења, удружења грађана и представници дипломатског кора у Србији.

Извор: Фејсбук профил игумана Јустина Стојановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *