Годишњица упокојења игуманије Рафаиле Марковић

Дана 11. априла на годишњицу њеног упокојења вршимо сећање, помен на нашу драгу мати Рафаилу, игуманију Мале Ремете.

Како време пролази све нам се више открива величина ове старице. Њен високи морални живот у данашњем свету нам сија као звезда водиља ка Царству Небескоме којем је и она сама напрекидно тежила. 

Заиста тежак и претежак и ужасно трновит пут беше њен живот овде на земљи али смо зато на њеном опелу заиста уверени могли појати – Блажен је пут којим данас идеш мати јер ти је припремљено место покоја. У данашње време свако гледа шта ће и како искористити и колико добити, а ова старица је до крви себе дала Цркви својој. 

Сливао се зној низ њено чело због рада, сливала се крв од повреда али и најболније је то што су се сливале сузе низ њено лице, чак и низ старачко лице због неправди и поруга којима је често била изложена али знала је често да нас теши речима Псалмопојца- у Теби је избројано потуцање моје, сузе су моје у суду пред Тобом.

Ова дивна старица је била чувар свог манастира у свакоме погледу. Као од такве, Богу предане,  могли смо се од ње учити реду, поретку, типику, појању, припреми за Свето Причешће али и гостопримству по којем је била далеко чувена. Зато сећајући се данас њеног представљења принесимо Господу Владару живих и мртвих молитву за покој душе наше блажене старице и благодаримо Господу што нам је даровао такву молитвеницу у наше време. Како време пролази многи и много ће видети колико је велика била мати Рафаила и читава генерација тог старог монаштва.

Бог да прости душу наше матушке Рафиле и да је замолимо да се и она моли за нас који је се сећамо пред Престолом Пастироначалника Христа Којем је целу себе и сав живот свој предала.
ВЕЧАН ПОМЕН ДРАГА МАТИ РАФИЛА!

Четири године без наше старице. Богу хвала те је пристала на на овај интервју неколико месеци пре упокојења, тако да можемо пуно тога и даље да учимо од ње…

Вест и фото: Црква Покрова Пресвете Богородице, Петроварадин

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *