Традиционална манифестација „Богојављење – пливање за Часни крст” одржана дванаести пут у Бечмену

Прослављајући истинити догађај када је у Јордану стајало Друго Лице Свете Тројице, Син Божји као Богочовек, глас Бога Оца зачуо се са Небеса, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба, у препуној бечменској цркви Светог Саве у петак, 19. јануара 2024. године одслужена је света Литургија. Чинодејствовао је јереј Милан Томашевић парох сурчински, док је старешина ове цркве, јереј Немања Бошковић, руководио певницом. Цркву су са верним народом испунили пливачи за Часни крст, њих 87 храбрих витезова.

После торжествене Литургије извршен је чин великог Водоосвећења. 

Богојављењском литијом из порте бечменског Светосавског храма стигло се до излетишта Бечменска бара где је од 12.00 часова почело представљање учесника пливања за Часни крст на језеру. на Литији се придружио и старешина јаковачке цркве, јереј Александар Симић, док су на рибљаку били протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке.

Господин Милош Гачић, председник организационог Одбора богојављенског пливања и ове је године очински бринуо о пливачима и водио програм овогодишњег пливања за Богојављенски крст. Пливачи су изговорили заклетву у част Српске Цркве што је Света, у част Косова и Метохије, заклињући се да ће испунити правду сваку, да ће помоћи болесном и нејаком, српској земљи и роду за које ће ићи и у ватру и у воду. Пливаћемо у част Господа нашег Исуса Христа, тако нам Бог помогао! – громким гласом заклели су се пливачи.

Први је до Часног крста допливао Драган Божић, спортски тренер из Прогара

Након заједничке молитве и заклетве ускочили су у воду а ове године први је до Часног крста допливао Драган Божић, спортски тренер из Прогара, који није крио радост и узбуђење што је имао ту част да понесе плашт победника и уздигне крст. Ове године су пливале три генерације: најстарији учесник манифестације је седамдесетосмогодишњи Рајко Здјелар који је ове године пливао заједно са ћерком Бобаном и унуком Савом.

Досадашњи победници су: Петар Гачић (2013), Иван Гачић (2014), Никола Гачић (2015), Саша Вучковић (2016), Ђорђе Плазинић (2017), Петар Ђорђевић (2018), Душко Сретеновић (2019),  Богдана и Рајко Здејлар (2020), Милутин Цимеша (2021), Милош Пурковић (2022) и Вук Филиповић (2023).

Организатор манифестације је Туристичка организација Градске општине Сурчин са Храмом Светог Саве у Бечмену, под покровитељством Градске општине Сурчин, уз подршку јавних предузећа ове општине и свесрдно учешће волонтера Црвеног крста Србије. Заједничка трпеза Агапе је организована у Ловачком дому и том приликом су додељене медаље, захвалнице и дарови учесницима овогодишње манифестације пливања за Богојављенски крст у Бечмену. Победнички венац Драгану Божићу је уручио председник сурчинске општине, г. Стеван Шуша. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Јереј Милан Томашевић, парох сурчински, након Свете Литургије:

Господин Милан Гачић, председник организационог Одбора богојављенског пливања, на Бечменском рибњаку:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *