На Савиндан Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Саве на Врачару

Данас, када цело Српство слави славу, хиљаде и хиљаде светосаваца, и старо и младо, слило се у своје древне светиње и храмове широм Отаџбине и расејања да прослави Господа нашег Исуса Христа и заједно са Њим Његовог великог угодинка – Светог Саву, првог Архиепископа српског.

Том приликом, Његова Светост честитао је празник Светог Саве, празник онога који је једампут за свагда пропутио стазу којом већ осам векова наш народ гази, онога који је одредио крајњи циљ и домет пута којим идемо, подсетивши да смо сви духовна деца Светог Саве, нашег духовног оца и пастира:

– Сав окупан у Христу, сав погружен у Христу, Сава је једампут за свагда одредио православни пут као пут нашег народа, као пут који води у живот вечни. Стога већ осам векова сви православни Срби, од најмањег узраста до најстаријих глава, од најобичнијег једноставног човека до краљевских круна, сви на данашњи дан узносе молитве Светом оцу Сави.

Патријарх је појаснио да је Свети Сава име и презиме нашег рода, да је и данас магнет који нас окупља око свога имена, те са правом поставио питање да ли је то због тога што је био велики градитељ – јер заиста јесте био због тога што је зидао светиње, цркве, храмове велелепне у земљи у којој је живео његов и наш народ, или због тога што је градио мостове и са Истоком и са Западом, што је успостављао односе са Римом, али и са исламским светом; или може бити због много тога што је успоставио законодавство у нашем народу; или што је градио школе, болнице и путеве… – Да, све су то обриси његовог лика – појаснио је Првојерарх наше Свете Цркве – али суштински разлог зашто се сабирамо око Непроценљивог бисера, око Камена темељца историје људског рода, јесте зато што је сав био сабран умом, срцем и телом око Христа и у Христу. Славимо га зато што га је Бог учинио светим, јер је Бог благодаћу својом засијао кроз њега и у њему – закључио је Светејши.

Његова Светост Патријарх је истакао да је све што је Свети Сава радио и градио имало печат вечности, баш због тога што је био човек вере и човек молитве. – Светост је, браћо и сестре, у његово време, поред свега осталог што је потребно, била најпотребнија. Како је било онда тако је и данас – истакао је Светејши, а затим закључио да је сваки Савиндан заправо ренген на коме се види ко смо, шта смо и да ли смо на путу Светог Саве, на путу Христовом.

– Основна одлика светосавља јесте вера у Христа, јер вером је Свети Сава чинио све што је чинио. Преиспитајмо своја срца, завиримо у себе, запитајмо се каква је наша вера… Свети Сава је измирио своју браћу, јер је знао да ако постоје сукоби међу браћом онда нема мира ни за једног, онда свако појединачно постаје лак плен за евентуалне ловце на људске душе, постаје плен којима се хране други. То би рекао сигурно Свети Сава данас држећи смотру међу нама: Браћо, измирите се! Праштајте једни другима! Слушајте једни друге! Имајте поверења једни у друге! – закључио је Његова Светост, а затим честитао славу, позвавши све окупљене да свакодневно имају Светог Саву као сапутника, подсетник и молитвеника пред Богом.

Беседу патријарха Порфирије у целости можете прочитати ОВДЕ.

Саслуживали су преосвећена господа епископи Стефан, Петар и Јован; високопреподобни архимандрити Нектарије и Данило; преподобни јеромонаси Силуан и Андроник; високопречасни, пречасни и часни свештеници Димитрије Касапис, Бориша Шањић, Зоран Деврња, Драган Каран, Србољуб Убипариповић, Бранислав Кеџић, Драган Ашковић, Ненад Јовановић, Далибор Јовановић и Игор Пешикан; као и пречасни и часни протођакони и ђакони Драган Радић, Младен Ковачевић, Војислав Николић, Владан Таталовић, Владимир Антић, Немања Калем, Верољуб Сандо и Ђорђе Петровић.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *