Мироточива икона “Умекшање злих срца” дочекана у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

Као што је претходно најављено, данас је у храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину пристигла мироточива икона Пресвете Богородице Умекшање злих срца, позната и под називом Богородица Седмистрелнаја. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и уз велики напор, као и личне везе старешине овог петроварадинског храма, јереја Бранислава Керечког, ова велика руска светиња је данас у преподневним сатима стигла из Београда на целивање и помоћ верницима наше свете православне цркве.

Величанствен дочек на стотине и стотине претежно жена и деце, младих и старих са свих страна Срема и Бачке данас се слио у реку љубави. Дочек је био онакав какав то Царица Небеска заслужује, бело платно, латице мирисних ружа и сузе радоснице у очима народа. Од раних јутарњих часова храм и порта су били испуњени народом који је очекивао долазак чудотворне мироточиве иконе. Кроз народ икону су пронели свештенослужитељи Епархије сремске предвођени Архијерејским намесником подунавским протојерејем-ставрофором Гавром Милановићем и поставили је на место за целивање. У пратњи иконе били су представници фонда светог мученика Бонифатија из Москве на челу са председницом фондације госпођом Наталијом Сергејевном Мезенцев.

По дочеку мироточиве иконе, Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Гавро Милановић уз саслужење јереја Јована Рајака, старешине храма Огњене Марије на Парагову, игумана манастира Ђипша јеромонаха Лукијана и ђакона Александра Цигановића. После свете тајне причешћа и поделе нафоре присутнима се обратио протојереј-ставрофор Гавро Милановић у надахнутој беседи.

С обзиром да је икона “у пролазу” ка Зрењанину застала у Петроварадину, данашњи јубилеј јереја Бранислава Керечког није могао бити свечанији. Наиме, на данашњи дан пре пет година, Епископ сремски Господин Василије и прота Гавро су увели у службу пароха храма Покрова Пресвете Богородице јереја Бранислава Керечког. Искрене честитке оцу Браниславу на јубилеју, несебичном труду и свакодневном залагању. На крају је икону кроз народ пронео управо отац Бранислав и испратио је пут равног Баната у манастир Свете Меланије у Зрењанину.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *