Празник Светог Василија Великог у манастиру Раковац

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, 14. јануара 2024. године, када се обележава и почетак Нове године, Светом архијерејском Литургијом у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамајана у манастиру Раковцу, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. На дан када је Преосвећени Господин Епископ прославио свој имендан, на Евхаристијском слављу саслуживали су протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, протојереј Жељко Кусић, парох сремскокаменички, јереј Александар Чавка, парох угриновачки, јереј Ђорђе Милидраг, професор Богословије Светог Арсенија и парох сремскокарловачки, епархијски протођакон Горан Власац и ђакон Александар Стаменковић, службеник Епархијског управног одбора Епархије сремске. Свечано богослужење су својим појањем за певницом улепшали теолози и богослови из Епархије сремске.

Истом радосном приликом прослављена је и слава капеле у манастиру Раковцу. Честитајући својим епархиотима Ново лето милости Господње, а раковачкој монашкој обитељи славу, Његово Преосвештенство је присутне поучио о животу и мисији Светог Василија Великог (око 329–379), једног од тројице кападокијских Отаца Цркве и оснивача општежитељних монашких правила. У својој архијерејској беседи, позвао је верни народ да овај свети дан искористи за „детаљну духовну смотру, у којој сваки хришћанин и верник треба да сагледа шта је, у току прошле године, урадио на себи, али и у својој Цркви, као и да се захвали Богу на свом добру које је примио и замоли за опроштај учињених греха“.

По обављеним богослужењима, трудом раковачке монашке обитељи и њеног настојатеља, Оца Евгенија, за сабрану Живу Цркву приређена је богата трпеза љубави.

Фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Епархија сремска, Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *