Новогодишњи пријем у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима

У време када се јурисдикција Српске Православне Цркве, силом историјских прилика, простирала на територије под влашћу иноверних империја, Хабзбуршке и Османске, њена јерархија је очувању и развоју сопственог сакралног и националног идентитета, између осталог, допринела и оснивањем првих виших образовних институција на српском језику. Управо из тих мотива, пре 230 година, створена је, на темељима раније Покровобогородичине школе, Карловачка богословија, установа од непроцењивог значаја у раду наше Свете Цркве, али и српске просвете у целини. Са наставом је отпочела под патронатом карловачког митрополита Стефана Стратимировића и руководством протосинђела Петра Јовановића Видака, 1. фебруара 1794. године.

Како би свечано започела годину великог јубилеја, управа Богословије Светог Арсенија уприличила је новогодишњи пријем, 14. јануара 2024. године, на који су позвани некадашњи ученици, пријатељи и добротвори ове теолошке просветне установе. Онима који су раду ове школе пружили помоћ и подршку додељене су јубиларне захвалнице.

На свечаности са богатим културно-уметничким програмом, о дугој традицији, бурним историјским приликама које су је изнедриле и тежњама и перспективама ове школе говорили су Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, госпођица Драгана Милошевић, секретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у Влади Аутономне Покрајине Војводине, протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Карловачке богословије и протојереј-ставрофор Милош Весин, њен некадашњи ученик.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *