Света архијерејска Литургија у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Шиду

У недељу, 3. децембра 2023. године Господње, на претпразништво Ваведења Пресвете Богородице и празник Светог Григорија Декаполита, у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Шиду служена је Света архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење протојерејâ-ставрофора: Радомира С. Мишића, архијерејског намесника шидског, Ђорђа Воларевића, умировљеног архијерејског намесника шидског, Зорана Симића, умировљеног пароха белобрдског (из Епархије осјечкопољске), протонамесника Саве Симића и епархијског ђакона Горана Власца.

Храм Светог великомученика кнеза Лазара на дар је добио изображен лик Евгенија (Родионова), руског војника који је због непоколебљиве вере у Христа Господа мученички пострадао од руку чеченских сепаратиста, 1996. године. Ова слика је дар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, а за њен долазак у храм Светог великомученика Лазара велика заслуга припада старешини, протојереју-ставрофору Ђорђу З. Марићу, као и пријатељима ове светиње, потпуковнику Слађану Гашићу и Удружењу ,,Српски витезови“ из Шида.

Светој архијерејској Литургији, поред многобројног верног народа који је дошао из свих крајева наше земље, али и из Републике Српске, присуствовали су припадници Војске Србије, бројнe личности из јавног живота, као и помоћник војног аташеа Амбасаде Руске Федерације, пуковник Јевгениј Пољаков и госпођа Олга Литвина, представница Удружења ратних војних ветерана Руске Федерације ,,Бојево братство“.

По завршетку Свете архијерејске Литургије, верном народу се богонадахнутом беседом обратио Преосвећени Владика Василије, поучивши све присутне о животу новомученика руског, војника Евгенија, као и о величини и значају љубави према Господу и своме роду и отечеству.

Након богослужбеног дела за све присутне је уприличена трпеза љубави, трудом старешине цркве Лазарице, протојереја-ставрофора Ђорђа З. Марића. Током сабрања за трпезом прота Ђорђе је уручио пригодне поклоне Преосвећеном Владици и окупљеном свештенству, даровавши свог Епископа панагијом, а браћу свештенике служебницима.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *