Празник Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима

Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима јуче је литургијски прославио храмовну славу. У велелепној древној сремскокарловачкој светињи се сабрао србски род са свих страна да прослави празник Увођења у храм Пресвете Богородице.

Светом Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Клеопа, игуман Ваведењског манастира, уз саслужење умировљеног ректора Карловачке богословије протопрезвитера-ставрофора Јована Петковића, карловачког презвитера Ђорђа Милидрага и протођакона Љубомира Лукића. За певницом су били професори, студенти и ђаци богословије Свети Арсеније Сремац.

Говорећи о житију Пресвете Богородице високопреподобни архимандрит Клеопа је са пуно емоција представио низ сликовитих детаља, које можете послушати у прилогу ове вести. Након причешћа приступило се освећењу славских дарова које ове године принесоше кумови из Новог Сада, Игор и Радмила Константиновић са породицом. Како то обичаји налажу изабрани су нови кумови, овај пут из породице Лукић.

После поделе нафоре народ се окупио у новој, још потпуно недовршеној гостопримници, за трпезом љубави, а разговори су потрајали.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Клеопе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *