Писац и историчар Виктор Александрович Васиљев о страдалници Христовој Светој Марији Гатчинској

Виктор Александрович Васиљев, писац и историчар, секретар Комисије за канонизацију Светих  Гатчинске епархије

Страдалница Христова Света Марија Гатчинска

У недељу 12. новембра 2023. године у руском Светотројичком храму Подворја Московске Патријаршије Руске Православне Цркве, после торжествене Литургије којом је началствовао митроносни протојереј Виталиј Тарасјев, богољубиви народ је слушао о страдалници Христовој, Светој Марији Гатчинској.

Надахнуто слово произнео је г. Виктор Александрович Васиљев, писац, историчар и секретар Комисије за канонизацију светих Гатчинске епархије. О Светој Марији Гатчинској се говорило у петроварадинској цркви Покрова Пресвете Богородице (домаћин је био старешина цркве, јереј Бранислав Керечки), у београдској цркви Светог Александра Невског и у руској цркви на Ташмајдану, а током наредне недеље у Крушевцу, у Карловачкој богословији (у петак 17. новембра у 19.00 часова) и у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице (у недељу 19. новембра после Литургије, домаћин настојатељица манастира мати Злата).

Честице моштију Свете Марије Гатчинске стигле су до наше земље захваљујући Руском патријарху Кирилу који је поклонио блаженопочившем српском Патријарху Иринеју непрoцењив дар за манастир Пресвете Богородице Тројеручице и за васцели српски род.

О овом догађају забележио је службени лист Српске Православне Цркве – Гласник бр. 4 из априла 2018. године.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис са предавања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *