Ходочашће парохијана храма Сабора српских светитеља из Руме

Дана 11. новембра 2023. године, на празник Свете преподобномученице Анастасије Римљанке, парохијани храма Сабора српских светитеља из Руме, предвођени протојерејем Браниславом Мишковићем – старешином храма, ходочастили су фрушкогорске манастире.

Први манастир који су посетили је Јазак, где су дочекани љубављу игуманије Параскеве и сестринства учествовали у прослави Свете Анастасије Римљанке, причестили на Светој Литургији и поклонили се моштима Светог Цара Уроша, Свете преподобномученице Анастасије Римљанке, Светог Нектарија и других светитеља чије се честице чувају у манастиру.

После Свете Литургије, дивног дочека и укрепљења упутили су се у манастир Мала Ремета. Тамо, дочекани од мати Февроније, поклонили су се у храму Покрова Свете Пречисте моштима Светог Ђорђа Кратовца и отпевали Пресветој Мајци неколико духовних песама. У разговору са сестрама проведено време је било веома лепо и душекорисно.

Потом су се упутили у стари а нови бисер, манастир Бешеново, где их је дочекао отац Митрофан и поучио народ вери и историји манастира. Поклонили су се икони Млекопитатељници и честици моштију Светог Мардарија Либертвилског.

У манастиру Шишатовац дочекала их је братија и у тој њиховој љубави чули су о Светом Дестоту Стефану Штиљановићу, Светом Рафаилу, Вуку Исаковичу и Николи Тесли.

У дивној Петковици поклонили су се честици Свете Мајке Параскеве. Љубављу игуманије мати Антонине и сестринства дочекани и укрепљени кренули су на пут према Беочину манастиру, на бденије уочи Светог Варнаве. Поклонили су се чудотворној икони Пресвете Богородице и моштима дивног Светог Варнаве и тамо се помолили на бденију Светом Варнави да им буде заступник и молитвеник пред престолом Свевишњега. Сестре, са мати Варваром, су их дочекале са љубављу и гостољубљем.

Благодаримо протојереју Браниславу Мишковићу за достављен текст, фотографије и беседу

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја Бранислава Мишковића у трпезарији манастира Беочин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *