Епископ сремски Василије на дан градске славе у Сремској Митровици служио Свету архијерејску литургију

Светом архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије са свештенством у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици, у среду 8. новембра 2023. године прослављен је Свети Димитрије, Дан града и храмовна слава.

Учешће у свечаном евхаристијском чину својим присуством узео је многобројни верни народ, ученици веронауке, гости из разних области јавног живота и представници Града Сремске Митовице предвођени градоначелницом Светланом Миловановић и њеним замеником Петром Самарџићем. Слављу су присуствовали и представници других верских заједница, као и бискуп Сремске бискупије Фабијан Свалина. Током Свете литургије у ђаконски чин рукоположен је сремскомитровачки теолог и вероучитељ Стефан Недић, тако да ће овогодишњи празник имати посебно место у његовом сећању.

После освећења и резања славског колача формирана је литија која је начинила опход око здања храма и Српског дома у центру града. Том приликом Преосвећени владика са свештенством одржао је кратак молебан за град и његове житеље. Обраћајући се присутнима у храму по завршетку литургије владика Василије говорио је о светитељима које је Бог пројавио и који су као такви становници читаве Васељене. По речима владике Василија, да би неко постао светитељ и да би чланови цркве познали како се Бог у њему пројавио са свим својим драгоценостима, Бог му је даровао благодат и такву силу да и после овоземаљског живота вечно живи, „јер је Бог Бог живих а не Бог мртвих. Бог Исаков, Јаковљев и Јосифов, Бог који непрестано битише и јесте овде у цркви и свугде у овом свету”, рекао је Епископ Василије и додао да божанска енергија коју је Бог дао светим људима вечно просијава свим људима који се моле светима у Господу.

Преосвећени владика беседио је о историјским околностима првих векова хришћанства и мученицима који су прогањани и страдали због вере у Христа. Један од њих свакако је био Свети великомученик Димитрије који је био довољно храбар, достојанствен и одважан да пред овоземаљским владарима исповеди своју веру, јер је од детињства удахнуо  божанску енергију и „квасац” вере. Владика Василије подсетио је на богату историјску прошлост простора Срема и града Сремске Митровице који су натопљени крвљу Светих мученика. Владика је позвао верне да умноже молитве Господу и светитељима како би се зауставиле ратне страхоте и сукоби који су завладали читавим светом. У молитвеној прослави учествовали су и чланови Етно групе „Српски  дом” који су извели неколико хорских композиција.

Текст, фотографије и звучни запис: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *