СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ, ДРУГИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ– ПАТРОН КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

На празник Светог Арсенија, 10. новембра 2023. године, прослављена је слава истоимене Богословије у Сремским Карловцима. Том свечаном приликом, Свету архијерејску Литургију у сремскокарловачком Саборном храму Светог оца Николаја служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит тетовско-гостиварски Господин Јосиф из Македонске Православне Цркве и Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. Саслуживало је свештенство и монаштво Српске и Македонске Православне Цркве, док је торжествено богослужење улепшало појање хора Богословског училишта у Сремским Карловцима.

Након што су Високопреосвећени Господин Митрополит и домаћин, Преосвећени Господин Епископ поучили окупљене својим архипастирским беседама, освећени су славски дарови. Његово Преосвештенство је сведочио Живој Цркви о животу и подвигу Светог Арсенија, али и о поново оствареном заједништву српских и македонских архијереја у братској љубави и молитви. Као симбол искрене радости због васпостављеног јединства у Христу са јерархијом Македонске Православне Цркве, Његово Преосвештенство је Високопреосвећеном Господину Митрополиту поклонио архијерејску панагију.

По завршеној Светој Евхаристији, уприличена је трпеза љубави у Богословији Светог Арсенија, где су окупљени имали прилике да уживају у богоугодним разговорима, али и складном појању ученика ове значајне просветне институције.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *