Вечерње богослужење и свечана академија у славу Светог Димитрија

Град Сремска Митровица прославио је у среду 8. новембра градску славу Митровдан, који је уједно Дан града и слава Саборног храма Светог великомученика Димитрија. Молитвена прослава Митровдана почела је 7. новембра 2023. године Вечерњим богослужењем и свечаном академијом у највећем градском храму. Вечерњим богослужењем са петохлебницом началствовао је архимандрит др Клеопа (Стефановић), настојатељ манастира Ваведења Пресвете Богородице и професор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Том приликом архимандрит Клеопа обратио се присутном верном народу и многобројним гостима беседећи о значају мученика и њиховој поруци да сви хришћани кроз љубав, врлину и поштовање њихове жртве треба да буду уједињени а не да се деле и траже начин да се разједине.

Налазимо се у Сремској Митровици, на земљи мученика. Сваког дана пред собом имамо као благослов, као опомену и као завет крв светих мученика која се проливала управо овим крајевима – рекао је на почетку беседе отац Клеопа.

Данас прослављамо Светог Димитрија, великог мученика, великог страдалника за име Христово а у исто време прослављамо и ђакона Димитрија, мученика такође пострадалог за име Христово. Људи 21. века питају се – ко су то мученици, како то да су они драговољно страдали за свога Господа, али драга браћо и сестре, онај за кога су страдали и коме су поверовали је рекао: “Ја сам Пут, Истина и Живот”. Већ више од 2000 година тај глас одзвања срцима нашим а то је глас Господњи, глас који је давао снаге мученицима да кажу: “Не живим више ја него Христос живи у мени и зато ћу добровољно поћи и страдати за Господа свога” – рекао је између осталог архимандрит Клеопа.

На вечерњи молитвени чин надовезали су се наступи хора саборног храма „Свети Сава” којим је дириговала Јелена Стојаковић  и чланова Етно групе “Српски дом” под диригентском палицом Иване Шевић Маркетановић. Пристутна публика уживала је у појању духовних, литургијских и етно песама, нарочито од стране најмлађих чланова етно групе који су се потрудили да припреме интересантан и леп музички програм. Запажен наступ имала је и гошћа из Русије која је у име свог народа честитала славу, поздравила присутне и извела композиције на руском језику. Вечерњем богослужењу и академији присуствовали су мнобројни гости, верни народ, представници градских инстутуција, локалне самоуправе и бискуп Сремске бискупије Фабијан Свалина.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *