Прослављена заштитница Цркве у Бољевцима – Преподобна мати Параскева

Српска Православна Црква и верници 27. октобра 2023. године славе празник посвећен Преподобној мати Параскеви која је у народу позната као Света Петка. Светитељкa ужива велико поштовање, не само у нашем народу, већ и код других православних народа, па и припадника других вера. Њој су посвећени и бројни српски храмови. Многи је прослављају као крсну славу.

Каква је то изобилна благодат за благочестив народ сремског села Бољевци да Божја угодница Параскева буде заштитница цркве и овог побожног народа. Како год у цркву да дођете, то вас она лепотом својом и непрестаном обновом и украшавањем, толико опчини да и кад нисте у прилици да дођете, мислите о њој и журите да јој се изнова вратите.

Светом Литургијом је началствовао протојереј ставрофор Милорад Симић, пензионисани парох батајнички уз саслужење домаћина, протојереја ставрофора Драгана Гвозденовића. Ангелски гласови за певницом су увеличали славу цркве која је преко два века чувар вере Православне и рода српског.

После Свете Литургије, прота Милорад је честитао храмовну славу старешини цркве и парохијанима, говорећи о подвигу Свете Петке у посту и молитви и позвао народ да у ова зла времена користи прилику да пребива у молитви не тражећи изговор да себе оправда што се не моли.

После троструког опхода око цркве освећени су славски дарови и пререзани славски колачи цркве и свечара.  Овогодишњи славски кумови Дарко Гомбар, Немања Царић, Миленко Јовановић и породица Гвозденовић, приредили су у свечаној сали славску трпезу.

Данас у Епархији сремској Преподобну мати Параскеву као заштитницу прослављају  црква у Сурчину, фрушкогорски манастир Петковица, манастир у Беркасову код Шида.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *