Прослава Велике Госпојине у манастиру Велика Ремета

Празник Успенија Пресвете Богородице литургијски је прослављен у манастиру Светог Димитрија Солунског у Великој Ремети. Светом Литургиjом је началствовao протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор карловачке богословије Свети Арсеније Сремац уз саслужење протојереја Драгана Арсеновића, старешине храма Вазнесења Господњег у Руми и протонамесника Душана Вишекруне, старешине саборног храма Силаска светог Духа на Апостоле, такође у Руми. За певницом је, поред монаштва, био и мастер теолог Стефан Недић, који је читао апостол. Куриозитет је што је овај млади високопоштовани теолог своје прве кораке као чтец започео управо у манастиру Велика Ремета.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа многобројном верном народу се у својој надахнутој беседи обратио протојереј-ставрофор Јован Милановић. Његову беседу можете послушати у прилогу овог текста.

Овогодишњи кумови су заправо стари кумови, честита породица Којовић из Београда, који већ годинама кумују и помажу ову древну светињу. Као што рече игуман манастира Велика Ремета високопреподобни архимандрит Стефан, кума Мирјана са своја два сина, своја два крила, уз Божју помоћ годинама помаже манастир и годинама кумују, што данас није лако. Којовићи су записани у летописима као честита и поштована породица. Нажалост, пре неколико година је изненада преминуо Никола Којовић, старији брат Немањин, који је био зачетник ове “великореметске везе”, а породица је оснивач Фондације Никола Којовић која стипендира младе таленте и наставља кумовање манастиру Велика Ремета.

После освећења славских дарова и поделе нафоре верни народ је наставио дружење за трпезом љубави коју приредише кумови. Речи захвалности свештенослужитељима, кумовима и народу упутио је увек добри домаћин високопреподобни архимандрит Стефан игуман манастира Велика Ремета.

На крају је, поред народног гуслара, уследио и емотивни позив на ходочашће у највеће српско мученичко место страдања, у Јасеновац, где ће Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије служити помен свим јасеновачким жртвама.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа ректора Карловачке богословије протојереја-ставрофора Јована Милановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *