Празнично бденије у Фенеку

Благочестив народ је учествовао у молитвеном сабрању, на празничном бденију, одговарајући тихо, у истом гласу, појући у славу светитељке Петке коју манастир Фенек прославља 8. августа, и овог лета Господњег 2023.

Док је трајало бденије, пристизао је верни народ са свих страна, целивао и даривао икону светитељке, клањао се пред кивотом са светитељкиним моштима. Манастирска порта је била препуна света. 

О реду се старао протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, парох бољевачки. Као и сваког лета Господњег, у манастиру Фенек окупи се братија свештеници да нашем монаштву у Фенеку честита славу и припомогне у сваком погледу.

Празничним бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Споменко Грујић, старешина батајничке цркве Рођења Пресвете Богородице уз саслужење протојереја Миће Ристића, старешине бусијске цркве Светих Ћирила и Методија, док су за певницом са братством манастира Фенека појали свештеници Архијерејског намесништва земунског: протојереји Страхиња Голијан архијерејски намесник, Александар Цвитановић старешина сурчинске цркве Свете Петке, Јефта Павловић парох батајнички, јереји Перица Влаинић парох јаковачки, Ненад Катић старешина цркве Светог пророка Јована Претече у Петровчићу и Немања Бошковић старешина бечменске цркве Светог Саве.

После празничног бденија христоносни верни народ, са високопреподобним архимандритом Макаријем и братством манастира, поздравио је отац Споменко казавши да има преко 1600 храмова посвећених Пресветој Богородици која искрене молитве Њој и Светој Петки испуњава.

Богоугодни разговор настављен је у порти и сабору у манастиру, све са циљем да се у што већој молитви дочека сам празник и архипастир, Епископ сремски Господин Василије.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис: отац Споменко Грујић

Делови са богослужења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *