Светом архијерејском Литургијом прослављена слава манастира Фенек

Манастир Фенек је 8. августа 2023. године прославио своју заштитницу, Свету Петку Римљанку. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење настојатеља ове свете обитељи, високопреподобног архимандрита Макарија и свештенства Архијерејског намесништва земунског.

После Свете Литургије и резања славских колача Епископ Василије је надахнуто говорио о Светитељки и Божјој угодници, Светој Петки, као и о непрестаној и искреној молитви Богу и заштитници манастира Фенека пред чијим се кивотом, у којем се чува делић моштију, верни народ непрестано молитвом обраћа.

Епископу сремском саслуживали су данас протојереји: архијерејски намесник земунски Страхиња Голијан и Дарко Кончаревић старешина батајничке цркве Светог Јована Шангајског; јереји Милан Томашевић парох сурчински, Божидар Ђенић парох добановачки и Милован Дерета секретар Епархије сремске и парох батајнички. На торжественој Литургији саслуживали су јерођакони фенечки Марко и Нектарије, као и епархијски ђакон Горан Власац. За певницом, поред братства манастира, појало је свештенство Архијерејског намесништва земунског: протојереј Александар Цвитановић и протонамесник Радоје Вукотић.

Славу високопреподобном архимандриту Макарију настојатељу светиње и братству овог светог храма честитало је свештенство које је саслуживало и верни народ за који је припремљено послужење у манастирској сали.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *