Задушнице у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

На дан када наша Света Црква празнује Светог цара Константина и царицу Јелену, Преподобног мученика Пахомија и Преподобну Јелену Дечанску, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, 3. јуна 2023. године, одслужена је Света заупокојена Литургија са Парастосом за покој душе свих отаца, праотаца и свих православних – ЗАДУШНИЦЕ.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, уз саслуживање пензионисаног свештеника протојереја – ставрофора Рајка Цабунца, док је за певницом одговарао вероучитељ Милош Гудовић.

У надахнутој беседи, прота Сретен је објаснио значај Задушница истичући да је веома важно да се заједно помолимо Богу за све упокојене, уз наду да ће Господ наћи места за све њих у Царству небеском. Поучени протином беседом, изнова смо се подсетили да наша вера ако није вера у загробни живот, онда је она непотребна и у овом животу. А овај живот нам је заправо дат да би са њиме започели да задобијамо живот вечни. Иако ми телесно умиремо, наша смрт, смрт  хришћанина, само је прелазак из смрти у живот, те тако са смрћу не сме да престане ни општење са нашим покојницима. То се наставља кроз нашу веру, наше молитве и помене, док је најузвишенији део тог односа између живих и мртвих, и тај спомен – управо литургијски.  Нигде живље и јаче, него на Светој Литургији, ми осећамо да је са нама Господ, сви светитељи, као и сви наши покојници, и то управо кроз ту молитву. Тим делом љубави и доброчинства, молећи се за њихово спасење, ми задужујемо и наше потомке да се и нас самих сећају. Таква молитва је чин наше жртва за њих, те тиме помажемо о свеопштем Васкрсењу – да се промени њихово стање, јер они не могу ништа да учине за своје спасење, али је зато нама, живима на земљи, то заповест – да не смемо у својим молитвама заборавити њих, како би им Господ даровао Рајско насеље, а нама мир и радост у овом, пролазном животу; даровао снаге да останемо и истрајемо у правој истинској вери, те да и ми овај земаљски живот завршимо са вером у Бога – “Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века”!

Након беседе Светој Чаши је приступио велики број верника а затим је служен помен (Парастос) свим уснулим прецима до данашњега дана.

Нека Господ упокоји душе уснулих слугу Својих, дарује им Царство Вечно; опрости грехове, како њихове тако и наше, и да нам помогне да ојачамо у вери и молитви, како за живе тако и за мртве –

„А Бог није Бог мртвих, него живих; јер су Њему сви живи. (Лк. 20, 38)“

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа проте Сретена Лазаревића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *