IV Вазнесењски славопој у храму Светог архангела Гаврила у Сусеку

Дана 1. јуна 2023. године у навечерје Оданија Вазнесења Господњег са почетком у 18.00 часова, служено је вечерње богослужење којим је началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији, уз саслужење јереја Бранислава Дивљака, пароха лаћарачког, и јереја Јеремије Дегенека, пароха нештинско-визићког. За певницом појали су вероучитељ господин Борислав Шашић, ученици Карловачке богословије Лазар Ковачевић, Драган Варечка и Петар Кунац, појац Александар Пилиповић и чланови Појачког састава “Благовеститељ” са гостима. Забележено је присуство ђакона Петра Којића, директора сусечке ОШ “Јован Поповић” госпође Татјане Крстић, као и молитвено учешће великог броја верног народа. Након вечерња, пригодном беседом о значају дечијег славопоја Богу обратио се јереј Бранислав Дивљак, старешина Храма Светог архангела Гаврила у Лаћарку.

У наставку вечери, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, парох сусечки јереј Немања Теофиловић означио је почетак ревијалног програма IV смотре црквених хорова и православне хришћанске музике “Вазнесењски славопој” уводним речима у спомен старих појаца, чија се ера завршила уснућем деда Јована Шодића о овогодишњем празнику Сретења Господњег, а пре њега деда Радивоја Бугарског и других. Реч је даље настављена разним остварењима духовне обнове сусечке Цркве, међу којима су споменути матуранти Карловачке богословије, припрема трећег кандидата за пријемни испит и упис у богословију, освојено 1. место на такмичењу из Православне веронауке у категорији 5-8. разреда на нивоу Архијерејског намесништва подунавског, са пласманом на крајњи ниво Епархије сремске где је освојено 1. место и трофеј окићен медаљама ученика за сусечку ОШ “Јован Поповић”, као и успех на такмичењу у категорији 1-4. разред који су на нивоу Архијерејског намесништва подунавског освојили 3. место. Овогодишње Похвалнице за ревносно похађање богослужења, истицање на часовима Православне веронауке, за учешће у појачком саставу и животу Цркве добили су матуранти сусечке школе Александар Пилиповић и Николина Гаврић.

На овој смотри својим нумерама представили су нам се домаћин Појачки састав “Благовеститељ” при Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку на челу с хоровођом госпођом попадијом Александром Теофиловић, у млађем и старијем узрасту Дечији црквени хор “Свети Василије Острошки” при истоименом храму у Беочину на челу с госпођом Јевгенијом Којић, Етно певачка група “Искра” из Хртковаца, Хор “Свети цар Давид” при Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици на челу с диригентом госпођицом др Марином Којић, Етно група “Храм” при Храму Светог архангела Гаврила у Лаћарку и Хор “Свети Роман Слаткопојац” при Храму Светог апостола Павла у Петроварадину на челу с диригентом госпођом Јевгенијом Којић. На крају, јереј Немања Теофиловић се захвалио Богу и свима који су на било који начин допринели у организацији и послужењу, посебно Удружењу жена “Велико срце” из Сусека, родитељима деце из домаћег појачког састава са осталим добротворима.

Уследила је додела захвалница, након које су сви учесници традиционално стали на солеју, отпојали одабрану заједничку нумеру “Тројице Пресвета”, фотографисали се за успомену и наставили дружење уз послужење у сали Месне заједнице Сусек.

Текст: јереј Немања Теофиловић, парох сусечки

Фотографије: Исмет Иса Адемовски

Опширније на фејзбук-страници:
СПЦО Сусек – Храм Светог архангела Гаврила

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *