Патријарх Порфирије: Све што не може човек, може благодат Божја

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 1. јуна 2023. године молебан за благословени мир међу људима пред моштима Светог владике Николаја у храму Светог Саве на Врачару.

– И вечерас нас је сабрао Свети владика Николај да се помолимо за мир на Косову и Метохији, да Господ благодаћу својом учини да престану прогони наше браће и сестара на Косову и Метохији, да престане рушење светиња, гробова, отимање имовине, да по речима Светог апостола Павла сви дођу у познање истине, да у познање истине покајањем дођемо и ми и они који нас виде као вишак себи и они који нас гоне. Све што не може човек, може благодат Божја. Може се то вером и молитвом, јер тамо где има вере и молитве, има и благослова и благодати Божје. Зато је Свети владика Николај читав свој живот ставио на крст и распео се за свој народ како би народ учио вери православној, како би га научио молитви, јер је знао да и философија, и наука, и уметност јесу потребни и благословени неретко, али да нису довољни и да не могу човеку да дају смисао, радост, истину, пуноћу живота, да га не могу одвести у Царство Небеско и да му не могу открити тајну присуства Божјег у нама, међу нама, у свету око нас. Вера чини све оно што не може ум човеков да замисли и што не може срце човеково да пожели. Вера ако је макар као и зрно горушичино и горе премешта – беседио је патријарх Порфирије.

У крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару уследило је предавање протођакона Љубомира Ранковића, једног од најбољих познавалаца подвига Светог владике Николаја, под насловом „Над тајнама личности и дела Светог владике Николаја“.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *